Шефът на Occidental получава над 400 млн. долара за 2006

363
Председателят на борда на директорите, както и изпълнителен директор на Occidental Petroleum Corp. е получил над 400 млн. долара възнаграждение миналата година, съобщава Reuters.

По-голямата част от плащанията към Рей Ирани - 270.2 млн. долара, са под формата на изпълнени опции за акции получени в периода 1997 – 2006 година, представляващи 7.1 млн. акции, според годишен отчет на петролната компания, предоставен на щатската комисия за ценни книжа и борси.

Ирани е получил през октомври други 93.3 млн. долара като акции и дивиденти от друга програма на компанията за отсрочено получаване на акции, когато тя е била прекратена.

Заплатата на Ирани за 2006 г. е била 1.3 млн. долара, а бонустът му е бил в размер на 1.4 млн. дорара. Други възнаграждения по формата на акции, опции и други облаги вдигат възнаграждение до 55.6 млн. долара.

От декември 1990 г., когато Ирани наследява поста от Арманд Хамър като изпълнителен директор, до 2005 акциите на компанията се повишават от 9 до 40 долара.

Книжата на Occidental към момента се търгуват на ниво от 49.88 долара за брой.

Според Wall Street Journal само няколко изпълнителни директора са правили повече пари в една година от Ирани. През 2001 г. шефът на Oracle Corp. Лари Елисън е получил 706 млн. долара, отново от опции за акции, а през 1998 г. бившият изпълнителен директор на Walt Disney Co. – 570 млн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...