Шолц: "Не трябва да има глобален ренесанс на изкопаемите горива"

855
Шолц:

© twitter.com/olafscholz

Германският канцлер Олаф Шолц категорично отхвърли всякакъв "глобален ренесанс на изкопаемите горива" по време на срещата на върха за климата на ООН COP27 в Египет, съобщиха световните агенции. 
 
"Не трябва да има глобален ренесанс на изкопаемите горива. А за Германия казвам: няма да има", заяви Шолц, чиято страна е един от най-големите замърсители с парникови газове в Европа. Той добави, че бъдещето принадлежи на вятърната, слънчевата и зелената водородна енергия.
 
Шолц посочи, че руската инвазия в Украйна и нейното въздействие върху енергийните доставки в Германия е накарало Берлин временно да възобнови работата на въглищните електроцентрали. Той увери, че това е само за "кратък период".
 
"Решени сме да се откажем от въглищата", заяви социалдемократическият канцлер, който оглавява коалиционно правителство, в което участват Зелените и либералите.
 
Германското правителство реши да удължи експлоатацията на няколко въглищни електроцентрали до пролетта на 2024 г., но целта за отказ от тази енергия през 2030 г. остава в сила.
 
За Шолц преходът към възобновяема енергия "е не само климатичен, икономически и екологичен императив", но и "императив на сигурността", илюстриран от зависимостта на Германия от руската енергия.
 
"Всичко това прави още по-неотложна основната задача на нашето време, а именно ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса", заяви германският лидер. Той има за цел Германия да стане въглеродно неутрална до 2045 г.
 
"Всяка десета от градуса по-малко затопляне означава по-малко суши и наводнения, по-малко конфликти за ресурси, по-малко глад и оскъдица, а следователно и повече сигурност и просперитет", подчерта Шолц. Той заяви също, че развиващите се страни, които замърсяват по-малко, но често са по-засегнати от последиците от глобалното затопляне, "с право изискват повече международна солидарност".
 
"Готови сме да им окажем още по-голяма подкрепа", каза той, като обеща, че Германия ще увеличи приноса си в борбата с глобалното затопляне през 2025 г. до 6 милиарда евро годишно в сравнение с 5,3 милиарда през 2021 г. "Ще подкрепим най-засегнатите от изменението на климата страни, за да се справят със загубите и щетите", обяви още канцлерът.
 
Шолц призова за създаването на "глобален щит срещу климатичните рискове", за който Германия ще предостави 170 милиона евро.
 
ООН планира да създаде глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност 3 милиарда долара
 
По време на COP27 ООН обяви план за създаване на глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност три милиарда долара. Планът е това да стане в следващите пет години
 
"Уязвимите жители на най-застрашените от глобалното затопляне територии все по често са изложени на климатични катастрофи без никакви средства за ранно предупреждение", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
 
"Народите на Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка и жителите на малките островни държави са заплашени петнадесет пъти повече от гибел, следствие от климатична катастрофа", предупреди той.
 
През март Гутериш обяви амбициозната цел в рамките на следващите пет години всеки жител на планетата да може да бъде предупреждаван за предстоящи поройни дъждове, циклони или други екстремни климатични събития, които се случват все по-често заради глобалното затопляне.
 
"Ранното предупреждение спасява животи и осигурява огромни икономически ползи. Достатъчно е да се издаде предупреждение за наближаващо климатично събитие 24 часа по-рано, за да намалим с 30 процента последващите щети", смята Петери Талас – генерален секретар на Световната метеорологична организация и автор на плана.
 
По данни на публикуван наскоро доклад на организацията и Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия половината от държавите по света не са подготвени за подобни събития. По-малко от половината развиващите се страни и едва една трета от развиващите се островни държави разполагат със система за ранно предупреждение от различни видове застрашаващи събития.
 
За да постигнат поставените цели от ООН твърдят, че е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода - 2023-2027 г. Тази сума е нищожна на фона на предимствата, смята ООН.
Международната комисия по адаптирането изчислява, че ако 800 милиона долара бъдат вложени в подобен вид системи в развиващите се страни, ще се избегнат загуби в размер между 3 и 16 милиарда на година.
 
Сумата от 3,1 милиарда за адаптиране към глобалното затопляне ще бъде разпределена в четири сектора - по-добро определяне на рисковете от катастрофи, разполагане на системи за наблюдение и предупреждение, засилване на способностите за реакция на място и осигуряване на достъпна информация за всеки, който е застрашен от бедствия.

Българският бизнес

Всичко по темата Срещата на ООН за климата

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg