Шолц се опитва да осигури важни минерали при обиколката си в Южна Америка

692
Шолц се опитва да осигури важни минерали при обиколката си в Южна Америка

© Getty Images / Германският канцлер Олаф Шолц (вляво) и президентът на Чили Габриел Борич

Германският канцлер Олаф Шолц обяви ново, разширено партньорство в областта на суровините с Чили по време на обиколка в Южна Америка, като Берлин се надява това да помогне за осигуряването на по-голям достъп до критични минерали, ключови за прехода към зелена икономика, съобщава Reuters.

„Най-голямата икономика в Европа изостава в надпреварата за критични минерали отчасти поради съпротива към мръсния бизнес на минния добив, както и заради вярата в отворения пазар, казват германски правителствени служители“, коментира агенцията.

Това е довело до зависимост от Китай, който инвестира широко в минния сектор в богатата на ресурси Южна Америка и в преработката на суровини, допълва агенцията.

Сега обаче нарастващото търсене на критични минерали и геополитическите опасения предизвикват тласък за по-добро осигуряване и диверсифициране на доставките, например чрез споразумения за добив, дялове в мините или евентуално създаване на собствени германски преработвателни мощности..

Германия, която има мощна автомобилна индустрия, обръща особено внимание на осигуряването на повече литий – ултралекият метал, който е ключов за производството на батерии за електрически превозни средства. 

Аржентина и Чили се намират на върха на "литиевия триъгълник" в Южна Америка, в се намират най-големите в света залежи на ултралекия метал.

Новото германско-чилийско споразумение има за цел да засили сътрудничеството в сектора, например чрез годишен двустранен форум и държавни инструменти за насърчаване на търговията като инвестиционни гаранции.

Като се имат предвид екологичните, трудовите и социалните проблеми по отношение на минното дело, предизвикали недоволство и осуетили проекти в сектора, високите стандарти на Германия я правят идеален партньор, заяви Шолц.

„Искаме да помогнем на Чили по пътя към устойчив минен сектор“, каза той на пресконференция с чилийския си колега Габриел Борич по време на втората част от обиколката си.
 
Нов закон, който влезе в сила тази година, например настоява за спазване на високи стандарти във веригите за доставки на компаниите. Германия също така иска да гарантира, че добивът създава повече работни места в страните – източници на полезни изкопаеми, каза Шолц.

По думите му понятието "екстрактивизъм" - че всичко е просто извлечено от земята - не е нещо хубаво, когато това е всичко, което се случва.
„Въпросът е не можем ли да гарантираме, че първият кръг на обработка, който генерира стотици, ако не и хиляди работни места, може да се извършва в страните (източници)? Това също би спестило много транспорт.“
 
Боливийско-германско съвместно предприятие за литий, подписано през 2018 г., се разпадна две години по-късно на фона на вътрешни политически сътресения, посочва Reuters.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg