Щатската икономика нараства с 0.6% през първото тримесечие

536
Щатската икономика нараства с 0.6% през първото тримесечие

Щатската икономика е отбелязала ръст от едва 0.6% през първото тримесечие на годината, в резултат на кризата в сектора на недвижимите имоти и на ипотечните пазари, посочиха изнесени днес данни на търговското министерство.

Ръстът бе в съответствие с регистрирания такъв през последното тримесечие на миналата година, когато стартира силното забавяне на икономиката на страната.

Резултатът се оказа обаче леко над средните очаквания на анализаторите, прогнозирали забавяне на ръста на БВП до 0.5%.

Рекорден брой просрочени ипотечни заеми бяха отбелязани през първото тримесечие на годината, както и най-голямото от десетилетия насам понижение на цените на недвижимите имоти.

Строителните компании са намалили разходите си с 26.7% на годишна база, което е оказало силно негативно въздействие върху резултатите на икономиката, като в същото време е било и най-голямото такова от 27 години насам.

Потребителите също са били значително по-консервативни в разходите си, като са наблюдавали кризата, обхванала ипотечните пазари. Техните разходи са се повишили с едва 1% за трите месеца, което е било и най-слабото им представяне от второто тримесечие на 2001 г. насам.

Растящите цени на храните и горивата са друг фактор, който ограничава разходите на домакинствата, като ги оставя с по-малко разполагаеми средства.

В отделен доклад, изнесен днес, стана ясно, че заплащането на работещите се е повишило с 0.7% през първото тримесечие или с най-малко от две години насам. Тук средните очаквания бяха за повишаване на показателя с 0.8%.

Бизнесът също е ограничил разходите си, като тези за оборудване и софтуер са отбелязали понижение от 0.7%, или най-много от последното тримесечие на 2006 г., което отразява негативните им нагласи за развитието на икономиката.

Друг фактор, подкрепящ ръста на най-голямата световна икономика, са били правителствените разходи. Те са се повишили през първите три месеца с 2% за второ поредно тримесечие.

Данните карат редица инвеститори и анализатори да очакват, че ФЕД ще прибегне до поредно понижение на лихвите с двадесет и пет процентни пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...