Щатската икономика отново подхрани ентусиазма на Уолстрийт

628
Щатската икономика отново подхрани ентусиазма на Уолстрийт

В предпоследния работен ден от 2011 г., оптимизмът се завърна на Уолстрийт, след като силни данни за щатската икономика балансираха европейските страхове.

Ден по-рано, бенчмарк индексите прекъснаха възходящата си тенденция. Основен виновник за това бе публикуваният баланс на Европейската централна банка, който отново удари рекорд – 2.73 трилиона евро, и разгоря страховете, че допълнителната ликвидност, която регулаторите вляха на кредитните институции, няма да достигне до реалната икономика.

Проведеният в четвъртък аукцион за италиански дългосрочни държавни ценни книжа обаче бе приет с предпазлив оптимизъм от инвеститорите. Наистина, Рим не успя да събере заложените по план 8.5 млрд. евро, но пласира съкровищни бонове за 7.02 млрд. евро, а постигната доходност бе далеч по-успокоителна от нивата, регистрирани на предходния търг в края на ноември.

И въпреки че данните за пазара на труда в САЩ за седмицата преди Коледа поднесоха известно разочарование, декември като цяло дава основания за надежди. За последния месец на годината, броят на новоподадените молби за помощи за безработни падна до най-ниското си ниво от три години насам.

Вторичният пазар на жилища също прояви признаци за оживление, и избута нагоре компонентата на S&P 500, следяща строителните компании и търговците на мебели и стоки за дома.

Всички 12 позиции от S&P Supercomposite Homebuilding Index отбелязаха напредък, като книжата на PulteGroup поскъпнаха с 6.1% до $6.31, на Lennar – с 4.6 на сто до $19.86, а на D.R. Horton – с 4.4% до $12.74.

Производителят на мебели Masco скочи с 8.4% до $10.70, за да поведе S&P 500 нагоре.

Търговската верига Lowe's се покачи с 2.5% до $25.68, а конкурентът им Home Depot – с 1.2% до $42.01.

Финансите също могат да се похвалят с благосклонното отношение на инвеститорите. Всички 24 позиции, включени в KBW Bank Index, се покачиха, а показателят добави 2.1% към стойността си. Книжата на Bank of America затвориха деня с 3.3% нагоре спрямо сряда, на $5.46, следвани от J.P. Morgan Chase, с повишение от 2.4% до $33.42.

Закрепващата се увереност, че крехкото възстановяване на щатската икономика няма да бъде задушено от европейската дъгова криза, подкрепи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на брутния вътрешен продукт. Morgan Stanley Cyclical Index напредна с 1.5%, а Dow Jones Transportation Average – с 1.4 на сто. Дяловете от General Electric поскъпнаха с 1.4% до $18.07, а тези от Alcoa (AA), най-големият щатски производител на алуминий – с 1.3% до $8.63

Водещият световен производител на фосфатни торове Mosaic Co. трябва да се радва, че книжата му поевтиняха с по-малко от 0.1% до $50.28. Дружеството разочарова Уолстрийт като обяви, че ще съкрати производството си с 250 хиляди метрични тона през първото тримесечие на 2012 г.

Amazon.com Inc. също направиха малка крачка назад от под 0.1% до $173.86. Goldman Sachs Group Inc. прогнозираха, че интернет гигантът няма да успее да отговори на очакванията с финансовите си резултати за последното тримесечие на 2011 г., тъй като ръстът на електронната търговия по празниците се оказа по-слаб от предвижданото.

В четвъртък, Уолстрийт бе пуст – повечето инвеститори вече са затворили портфейлите си за годината. Едва 4.2 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 46% под среднодневното ниво за последните три месеца.

Макар и със скромна публика, бенчмарк индексите се постараха да дадат добро представление. Dow Jones Industrial Average нарасна със 135.63 пункта, или 1.12%, до 12,287.04, а Standard & Poor's 500 – с 1.07 на сто до 1,263.02. Технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 23.76 пункта към стойността си, или 0.92%, до 2613.74.

За 2011 г., от която остава само един единствен работен ден, единствено Nasdaq Composite остава на негативна територия – с понижение от 1.48% за последните 12 месеца.

В четвъртък S&P500 отново успя да излезе на зелено, макар и само с 0.4%, и не е сигурно дали този напредък няма да бъде заличен в петък. Dow Jones Industrial Average обаче скочи с 6.1 на сто за 2011 г.

Според анализ на Bloomberg на 91 национални борсови индекса, както Dow, така и  S&P 500 влизат в топ 10 на най-добре представилите се бенчмарк показатели за годината.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg