Щатската икономика с ръст от едва 0.6% през четвъртото тримесечие на 2007 г.

569
Щатската икономика с ръст от едва 0.6% през четвъртото тримесечие на 2007 г.

Щатската икономика е регистрирала ръст от 0.6% през четвъртото тримесечие на миналата година, показват изнесени днес данни на търговското министерство.

Резултатът стана реалност след ускорения ръст на водещата световна икономика в размер на 4.9% на годишна база през третото тримесечие на изминалата година.

До голяма степен забавянето на най-голямата икономика в света бе прогнозирано, на фона на най-лошата криза, обхванала пазара на недвижими имоти в САЩ от 26 години насам.

В отделен доклад, изнесен от частна изследователска агенция, щатската икономика е добавила нови 130 000 места през януари, на фона на едва 37 000 месец по-рано, или най-малката им стойност от пет години насам.

Ръстът на икономиката се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за повишение от 1.2% през последното тримесечие на миналата година.

За цялата 2007 година щатската икономика е отбелязала повишение от 2.2%, което бе и най-слабото от пет години насам.

Според изнесените данни инфлацията е възлязла на 2.6% на годишна база през четвъртото тримесечие на изтеклата година, или най-голямата от второто тримесечие на 2006-а.

Данните за инфлацията карат много инвеститори и анализатори да стават все по-разнопосочни в очакванията си за бъдещата политика на Фед по отношение на лихвите. През изминалата седмица от резерва изненадващо понижиха размера на краткосрочните лихви в отговор на очакваното забавяне на икономиката, което стана факт.

През четвъртото тримесечие на 2007-а началното жилищно строителство е отбелязало понижение от 24% на годишна база, което бе осмото му поредно понижение.

За трите месеца от октомври до декември потребителските разходи, които съставляват близо две трети от щатската икономика са забавили ръста си под прогнозираните от икономистите 2%.

Бизнес разходите също са забавили темпа си на повишение до 7.5% на годишна база през изтеклото тримесечие, в сравнение с 9.3% тримесечие по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg