Щатските данъчни подгониха и клиенти на HSBC в Азия

1094
Щатските данъчни подгониха и клиенти на HSBC в Азия

Министерството на правосъдието на САЩ провежда разследване срещу клиенти на HSBC Holdings Plc, които може би не са уведомили щатската данъчна служба за свои банкови сметки в Индия или Сингапур, информира Bloomberg, позовавайки се на източници близки до разследването.

В края на юни един от клиентите на банката е получил писмо от Министерството на отбраната на САЩ, в което се казва, че разследващите органи имат причини да смятат, че той разполага с финансова сметка в Индия, която не е декларирана пред данъчната служба.

"Това е глобална инициатива от страна на Щатската данъчна служба и Министерството на правосъдието ," казва Робърт Макензи, адвокат в Arnstein & Lehr в Чикаго, който е говорил с двама души, които са получили подобни писма.


Разследването показва как САЩ разширява борбата си с укриването на данъци в офшорни сметки извън случая с Швейцария и UBS AG.

UBS избегна съдебно дело в САЩ през миналата година, след като призна, че е подпомагала укриването на данъци в периода 2000-2007. Банката заплати 780 млн. долара глоба за това и се съгласи да разкрие данни за тайните сметки на още над 250 клиенти. По-късно от банката дадоха съгласие за разкриването на данни за още 4 450 клиенти.

Шефът на Щатската данъчна служба Дъглас Шулман обяви миналия октомври, че агенцията ще наеме 800 души в следващата година и увеличава броя на служителите си в осем от чуждестранните си офиси, между които и Хонконг. Агенцията също така ще отвори свои офиси в Пекин, Сидни и Панама Сити.

В изпращаните от Министерството на правосъдието не се споменава директно HSBC, но всички те са адресирани до хора със сметки именно в тази банка, твърдят адвокати, които са ги виждали. Над десет клиенти на HSBC са получили подобни писма в края на юни.

Според адвокати по данъчно право с подобни писма разследващите органи дават право на данъкоплатците да дадат разяснения около сметките си пред Министерството на правосъдието.

Понякога тези писма водят до признаване на вина от страна на получателите им, докато в други случаи за тези сметки има обяснение, което води до прекратяване на разследването, според адвокати.

Писмата са били изпратени на хора, които имат връзка с Индия, включително такива, които са наследили пари от роднини или са оставили активи там, след като са напуснали страната, според адвокатите, които са чели писмата. В някои от писмата пък става дума за недекларирани банкови сметки в Сингапур.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg