Щатските филантропи са дарили рекордните 50.5 млрд. долара за благотворителност през 2006 г.

380
Щатските филантропи са дарили рекордните 50.5 млрд. долара за благотворителност през 2006 г.

Изминалата 2006 година е била рекордна по щедрост за щатските филантропи, като 60-те най-щедри са дарили сумата от 50.5 млрд. долара, на фона на едва 4.3 млрд. долара година по-рано.

За постижението в основната част е съдействало огромното дарение, направено през юни миналата година от инвестиционния гуру Уорън Бъфет, дарил 43.5 млрд. долара на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Дори и без да се отчита неговия принос обаче, сумата пак би превишила значително тази от предходната година, като даренията на 59-те най-щедри американци на различни фондации биха възлезли на 7 млрд. долара, сочат класации публикувани в щатските медии.

Без да се отчита рекордната сума дарена от Уорън Бъфет, средният размер на дарените от останалите членове в направената класация възлиза на 60 млн. долара, или близо два пъти повече, в сравнение със средния им размер от 32.5 млн. долара през 2005 година.

Близо два пъти се е повишил и броят на дарените над 100 млн. долара средства през изминалата година, като той е нараснал до 21, от 11 през 2005 година.

Разширил се е и обхвата на даряваните средства, като са обхванати още наболяли проблеми, като глобалното затопляне, инициативи за микро-финансиране, защита на човешките права на гей-обществата и др.

Освен Уорън Бъфет, сред 10-те най-щедри американци се нареждат още Хърбърт и Марион Сандлер (с дарени 1.3 млрд. долара), Бернард и Барбр Ошер (с 723.2 млн. долара), Джим Джозеф (с 500 млн. долара) и др.

В класацията намират място и известни личности като Опра Уинфри, дарила 58.3 млн. долара и заемаща 35 позиция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg