Щатските индекси колебливо се връщат на позитивни територии

686
Щатските индекси колебливо се връщат на позитивни територии

Щатските фондови индекси колебливо смениха посоката си в петък, но незначителното им покачване едва ли е достатъчно да отмие лошите спомени от изминалата седмица.

През последните четири дни се стопиха 1.1 трилиона долара пазарна капитализация, а Dow Jones Industrial Average регистрира шестият си по големина седмичен срив в 115 годишната си история.

Въпреки че движението нагоре не бе еднозначно, все пак основните бенчмарк показатели успяха да приключат петъка на позитивна територия. Standard & Poor's 500 приключи с покачване от 0.6% до 1 136.43, а Dow Jones Industrial Average напредна с 37.65 пункта, или 0.4%, до 10 771.48.

Мрачното настроение на инвеститорите тази седмица се дължеше на подозренията им, че Федералният резерв е останал обезоръжен и не разполага с ефективни средства да стимулира икономическия ръст. В петък обаче се възродиха надеждите, че Старият континент най-сетне ще предприеме решителни мерки да обуздае дълговата си криза.

Според членове на управлителния съвет на Европейската централна банка, институцията ще предприеме ход да окуражи икономиката и да отслаби напрежението на финансовите пазари още през октомври. В същото време, вътрешни работни документи разкриха, че европейските правителства полагат усилия да ускорят учредяването на постоянния спасителен фонд на стойност 500 млрд. евро.

Докато панираните инвеститори съкращават корпоративните книжа от портфолиото си, търсейки по-сигурни убежища за капиталите си, акциите са рекордно обезценени  -  коефициентът цена/печалба на компаниите от S&P 500 стартира сесията със стойност от 12.4. На този фон, всяка дори бегла надежда, че глобалната икономика ще се размине с рецесията, а Европа ще успее да озапти финансовия пожар, дава повод за покупка.

В петък сред книжата, борещи се най-убедително да възвърнат загубените си територии, бяха именно тези, които се сринаха най-силно в първите дни от седмицата.

Показателят Morgan Stanley Cyclical Index на компаниите, чиято печалба е най-силно зависима от икономическия ръст, се покачи с 1.1%, а Dow Jones Transportation Average приключи приключи деня на позитивна територия за пръв път от седмица насам, като се вдигна с 1.7 на сто. Акциите на най-голямата верига магазини със стоки за дома в САЩ, Home Depot, поскъпнаха с 2% до 33.72 долара.

Дяловете от авиокомпаниите Delta Air Lines Inc. и United Continental Holdings Inc. скочиха с по над 6.3%, тежкотоварният превозвач Con-way Inc. регистрира поскъпване от 3.5%, а железопътният оператор CSX Corp. - с 3.4%.

Транспортът се опитва да навакса загубените територии, като за последните пет дена до петък той се срина с 11%, а коефициентът цена-печалба на книжата, включени в него, достигна 26 месечен минимум от 18.7.

Новината, че Bank of America се освобождава от някои свои активи, доведе до повишение на котировките й от 4.1% до 6.31 долара. Най-голямата щатска банка възнамерява да продаде дела си в NPC International Inc. за 800 млн. долара. NPC International Inc. са най-големият франчайз на Pizza Hut отвъд океана.

Акциите на Nike поскъпнаха с 5.3% до 88.64 долара благодарение на усилията на главния изпълнителен директор Марк Паркър да компенсира поскъпващите суровини и транспорт чрез съкращаване на оперативните разходи.

McDonald's също намериха с какво да зарадват пазара, като повишиха тримесечният си дивидент с 15% до 70 цента на акция. Това доведе до поскъпване на книжата им от 1.6% до 87.37 долара.

Денят далеч не бе така успешен за енергетиката и производителите на суровини, като компонентата от S&P 500, следяща тези индустрии, падна с над 0.3%. Дяловете от  Halliburton поевтиняха с 3.2 на сто до 31.67 долара.

В петък, златото поевтиня с нови 5.9%, до 1 639.80 долара на трой унция, а среброто се срина със 17% - най-силният еднодневен спад на ценния метал от 1983 г. насам. Котировките на медта също отстъпиха с 6%. Логично, това удари акциите на дружествата, опериращи златни мини - по позицията Barrick Gold бе отбелязано понижение от 4.8% до 46.42 долара, Goldcorp паднаха с 4.4% до 45.61 долара , а Newmont Mining - с 3.7% до долара 62.86.

В областта на технологиите, Nasdaq Composite успя да се откъсне от четиридневния си спад, в който загуби 5.3% от стойността си, и да навакса 27.56 пункта, или 1.12%, до 2483.23.

Intel скочи с 2.5% до 22.16 долара, а дяловете от Cisco Systems поскъпнаха с 1.8% до 15.61 долара.  Hewlett-Packard обаче се погрижиха секторът да не се възгордява особено, като акциите на компютърния гигант се сринаха с 2.1% до 22.32 долара.

Все пак, макар и не особено убедително, петъкът опита да утеши инвеститорите след доста мрачната седмица. Както на Нюйоркската фондова борса, така и на Nasdaq, позициите, отбелязали покачване, надвишаваха губещите в съотношение 2:1.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg