Щатските индекси приключиха седмицата със загуби

773
Щатските индекси приключиха седмицата със загуби

Щатските индекси приключиха седмицата със загуби в резултат на нарасналите опасения, че повишените затруднения по изплащането на кредитите на силно задлъжнялото щатско население, могат да доведат до забавяне на щатската икономика.

Индексът S&P 500 се понижи с 1.1% през изминалата седмица до ниво от 1 386.95 пункта, което го отведе до нивата му от седмицата приключила на 2 март, когато индексът регистрира най-големия си седмичен спад от четири години насам.

Индексът на Dow Jones Industrial Average загуби за седмицата 165.91 пункта от стойността си или 1.4%, приключвайки при ниво от 12 110.41 пункта, а технологичният Nasdaq Composite Index се понижи 14.89 пункта, или 0.6% до ниво 2 372.66 пункта.

Индексите бяха повлечени от спада при финансовите компании, след като изнесени през седмицата данни посочиха най-голям размер на просрочените кредити от четири години насам.

Около 2.57% от така наречените топ-заемополучатели са закъснявали с поне 30 дни по дължимите от тях вноски.

След доклада на Асоциацията на ипотечните банки, силно понижение регистрираха акциите на инвестиционните банки, като Bear Stearns Cos. и Lehman Brothers Holdings Inc., най-големите издатели на ипотечни облигации.

На 13 март акциите на Bear Stearns регистрираха най-голямото си понижение от септември 2001 година насам. За седмицата те приключиха с понижение от 4.3% до ниво от 145.48 долара.

Акциите на Lehman приключиха седмицата със спад от 6.1% до ниво от 71.19 долара за брой.

Отчети на Министерството на труда посочиха ръст на цените на едро и на потребителските цени с над средните прогнози на анализаторите, което намали очакванията им, че федералния резерв ще прибегне скоро до намаляване на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика.

Ръстътът на потребителските цени възлезе на 0.4% за изминалия месец, на фона на средните очаквания на инвеститорите за повишение с 0.3%. Цените на едро са се повишили с 1.3% през февруари, на фона на очакванията за ръст от 0.5% ,сочат още данните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg