Щатските инвестиционни банки планират повишение на бонусите, въпреки слабите резулатати

488
Щатските инвестиционни банки планират повишение на бонусите, въпреки слабите резулатати

Дори и на фона на една от най-лошите години за щатските инвестиционни банки, бонусите, изплащани на специалистите от Уол Стрийт, са отбелязали повишение от 14%, в сравнение с миналогодишните.

Четири от най-големите щатски финансови институции - Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, Lehman Brothers Holdings Inc. и Bear Stearns Cos. Ще платят бонуси и компенсации на своите служители в размер на значителните 49.6 млрд. долара.

От посочената сума размерът на бонусите традиционно се очаква да възлезе на 60%, или на около 30 млрд. долара.

Тези практики на ръководствата на компаниите обаче могат да доведат до значително недоволство от страна на акционерите им.

Кризата, обхванала щатските ипотечни пазари, доведе до значителни загуби за посочените финансови институции и отписване на активи в значителни размери.

Тя допринесе до това някои от водещите финансови институции, като Morgan Stanley например, да отчетат за изминалото тримесечие първата в историята си загуба.

В същото време акционерите имат право да недоволстват от планираното повишение на бонусите и в резултат на силния спад при акциите на финансовите компании, изразил се в понижение от над 45% при някои от тях.

Най-лошото е, че голяма част от финансовите анализатори очакват, че понижението при книжата на инвестиционните банки може и да не е приключило още.

Някои от изпълнителните директори на финансовите институции са взели решение да продължат да си изплащат високи бонуси, въпреки слабото представяне на компаниите им.

Така например изпълнителният директор на Morgan Stanley е получил бонус в опции в размер на около 40.2 млн. долара, а този на Goldman Sachs, най-вероятно ще получи такива в размер на около 70 млн. долара през настоящата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg