Щатските пазари най-волатилни от над 70 години насам

739
Щатските пазари най-волатилни от над 70 години насам

Щатските пазари са най-волатилни от над 70 години насам, посочи публикувано вчера изследване базирано върху широкия индекс Standard & Poor's.

Проучването е посочило, че индексът, приемащ се за бенчмарк на щатската борса е регистрирал изменение от 1%, или повече, през 28 от дните за тази година. Това е около 52% от броя на търговските сесии за посочения период.

Този процент е и най-високия от 1938 година, става ясно от публикуван доклад във финансовото издание Bloomberg.

За сравнение броя на търговските сесии с подобно повишение е бил 12% през 2006 година, както и 13% през първата половина на миналата година. Той се е повишил обаче до 39% през втората половина на изминалата година.

От началото на годината широкият индекс се е понижил с 12%, след рекордните загуби регистрирани от финансовите институции в размер на 195 млрд. долара, следствие на ипотечната криза обхванала най-големия световен финансов пазар.

Специалистите коментират, че несигурността на пазара и преплитането на много на брой и различни фактори с противоположно въздействие, предопределят до голяма степен изключителната му волатилост.

Всички реагират на излизащите ежедневни данни, които се противопоставят с дългосрочния тренд на пазар, коментират още запознати.

През 1938 година, която е била и най-волатилната за S&P, след въвеждането му десет години по-рано, търговските сесии с повишение над 1% са били 57% от общите такива. За годината широкият индекс е регистрирал повишение от 27%.

Цените на опциите, или премиите им, традиоционно се повишават в моменти на силна волатилност. Така например цените на опциите, базирани върху широкия индекс са се повишили с 49% от средното им ниво през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg