Щатските работници работят по-дълго и по-производително от европейските такива

615
Щатските работници работят по-дълго и по-производително от европейските такива

Щатските работници работят по-дълго, като са по-производителни от европейските, сочи доклад на ООН.

В най-голямата световна икономика един работник е произвеждал средно годишно блага на стойност 63 885 долара.

На второ място се нарежда Ирландия с брутен вътрешен продукт, падащ се на работещ от населението в размер на 55 986 долара, следвана от
Люксембург с 55 641 долара, Белгия с 55 235 долара и Франция с 54 609.

САЩ е изпреварила всички страни членки на ЕС, както и Япония и Швейцария, по показателя производство на блага за час от работник, което е друг показател за производителността.

Преди няколко години френските работници бяха най-производителни, като водеха пред САЩ за периода между 1994 и 2003 година.

За изминалата година щатски работник е имал средно 1 804 часа работа според данните. За сравнение, в Норвегия средния размер изработени часове е бил 1 407.1 часа, а за френски 1 564.4 часа.

Изработените часове от щатските работници обаче, са по-малко за изминалата година, в сравнение с тези в азиатските страни, като Южна Корея, Бангладеж, Хонг Конг, Китай, Малайзия и Таланд, където те възлизат на над 2 200 часа средно на човек.

Изключително ниска е производителността на страните от Африка, като в някои от тях производителността на човек е около една дванадесета от тази на работник в развитите индустриални страни.

Китай и другите страни от азиатския регион продължават тенденцията на бързо догонване на производителността на работник на развитите страни, но имат да извървят още дълъг път, според специалистите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg