Щатският фондов пазар е обзет от колебания в коя посока да поеме

1268
Щатският фондов пазар е обзет от колебания в коя посока да поеме

Щатските борси преживяха нови терзания в понеделник, разкъсвани от колебания в коя посока да поемат, и до края на деня така и не успяха да вземат конкретно решение по въпроса, като съотношението между печелившите и губещи позиции бе почти равно – десет към девет.

Лагерът на мечките изтъкна като свой аргумент ескалацията на доходността на 10 годишните испански облигации, която вече достигна 7.13% - ниво, на което други затруднени европейски държави като Гърция, Португалия и Ирландия, практически загубиха достъпа си до капиталовите пазари. Данните, че обемът на просрочените дългове на испанските банки е ударил 18 годишен рекорд, само задълбочиха тревогите на инвеститорите.

Новината, че Гърция (поне засега) отново избегна на косъм неконтролируемия дефолт и връщането към драхмата, не успокои особено страстите. Все още предстои Нова демокрация да сформира коалиционно правителство с партньорите си от ПАСОК, но дори и политиците да успеят спешно да договорят кабинета, остава щекотливият въпрос как балканската държава да се върне по пътя на икономическия ръст.

Биковете обаче продължават да нашепват заклинанието „стимули”, и успяха да задържат пазара да не поеме твърдо надолу. На срещата на Г20, започваща в понеделник, глобалните лидери ще притиснат отново Европа да адресира по-решително дълговата си криза. Отделно, остават и живи надеждите Федералният резерв да обяви мерки за подкрепа на щатската икономика на срещата си в средата на седмицата.

В подкрепа на оптимизма бе и индексът, измерващ очакванията на строителите на жилища в САЩ, като показателят успя да изненада анализаторите, повишавайки се до пет годишен рекорд. Докладът се отрази благотворно на акциите на компаниите от сектора, като компонентата на S&P 500, следяща представянето им, скочи с 3.5%. Дяловете от D.R. Horton поскъпнаха с 3.9% до $16.50, а от Lennar – с 4.1 на сто до $26.97.

Осем от десет индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня нагоре, поведени от доставчиците на потребителски стоки и услуги и технологиите. Компютърният гигант Apple се вдигна с 2% до $585.78, а Facebook закръглиха покачването си за последните три деня на 15%, като добавиха още 4.7% към стойността на книжата си, до $31.41.

Groupon Inc. скочиха с 11% до $11.15 след като анализатори на Morgan Stanley повишиха оценката си за уеб портала, позовавайки се на благоприятни перспективи за продажби на международните пазари.

Keefe, Bruyette & Woods Inc. пък похвалиха EBay Inc. и най-големият в света електронен битпазар поскъпна с 4.5% до $42.49.

Производителите на соларни панели празнуваха, след като Япония одобри субсидии от $9.6 млрд. за изграждането на възобновяеми енергийни източници. Листваните в САЩ акции на китайската LDK Solar Co. се вдигнаха с 1.8% до $2.21, а на аризонската First Solar – с 3.7 на сто до $14.47.

Extorre Gold Mines скочиха с 56% до $4.16, след като операторът на златни мини съобщи, че ще бъде придобит от Yamana Gold в сделка, оценявана на около $400 млн.

В лагера на аутсайдерите най-слабо представяне за деня демонстрира енергетиката, след като петролът продължи да поевтинява. Halliburton Co. отстъпиха с 1.7% до $28.96.

Собствениците на най-голямата брокерска къща в света Morgan Stanley видяха стойността на книжата им да се топи с 3.4% до $13.82, ударени от общия отлив на купувачите от финансовата индустрия.

SAIC Inc. паднаха с 3.1% до $11.86 след като загубиха най-мащабния си договор с правителството, на стойност $1.91 млрд., за сметка на конкурента си Lockheed Martin Corp. Body Central Corp. се сринаха с 49% до историческия минимум от $8.22 след като веригата за дамски облека оряза прогнозата си за печалбите за второто фискално тримесечие.

DSW Inc. също предупредиха Уолстрийт да не очаква приятни изненади от счетоводния им баланс за периода, и акциите на магазините за обувки се гмурнаха с 11% до $52.13.

В понеделник S&P 500 успя да отбележи макар и незначителен напредък от 1.94 пункта или 0.1% до 1 344.78. Dow Jones Industrial Average обаче приключи сесията с 25.35 пункта или 0.2% надолу на 12 741.82. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 22.53 пункта или 0.8% до 2 895.33. Около 5.8 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатските борси или с 13% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.


 

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

 

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg