Щатският фондов пазар отново излезе на зелено

1319
Щатският фондов пазар отново излезе на зелено

Надеждите, че Гърция може да избегне катастрофата и сравнително задоволителните данни за пазара на труда в САЩ подкрепиха омаломощените бенчмарк индекси в четвъртък, и пазарът най-после успя да се измъкне от негативната територия.

Политическият гордиев възел на Атина изглежда може и да бъде разрязан, след като Демократичната левица се отказа от предходното си условие коалиционното правителство задължително да включва крайнолявата Сириза.

Шансът Демократичната левица да намери общ език с Пасок и Нова демокрация означава, че в крайна сметка Гърция може и да се сдобие с кабинет, който да продължи с изпълнението на поетите ангажименти и монетарният съюз да запази целостта си.

Въпреки че мнозина все още се съмняват, че балканската държава ще успее да избегне дефолта, поне засега фаталният край изглежда не чак толкова вероятен, колкото само ден по-рано.

В САЩ, броят на новоподадените молби за помощи за безработни падна с 1000 броя миналата седмица до най-ниското си ниво за последния месец от 367 хиляди. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха показателят да замръзне на 368,000.

Отделно, правителството отчете бюджетен излишък през април за пръв път от повече от три години, благодарение на по-високите данъчни приходи и ограничените разходи.

Финансовият сектор бе най-силно представилата се индустрия в четвъртък, подкрепен от коментар на шефа на Федералния резерв Бен Бернанке, който заяви, че банковата система в САЩ е по-силна и жизнеспособна, макар че остава изправена пред предизвикателствата на влошеното качество на кредитните портфейли и ликвидните затруднения.

Компонентата на S&P 500, следяща заемодателите, се вдигна с 1.5%, а KBW Bank Index се покачи с 1%, като 22 от 24-те позиции, включени в показателя, завършиха деня на зелено. Акциите на Wells Fargo поскъпнаха с 1.7% до $33.19, а на US Bancorp – с 1.4% до $31.91.

Някои приятни изненади на корпоративния фронт също помогнаха на бенчмарк индексите да поемат нагоре.

News Corp. скочиха с 4.9% до $20.32 след като медийната империя на Рупърт Мърдок се похвали с по-силно от очакваното покачване на печалбите си, благодарение на кабелните си канали и филмовото студио. Собственикът на Fox Broadcasting и Fox News реализира около 70% от годишните си печалби именно от телевизията, и полага усилия да разшири пазара си извън САЩ.

Monster Beverage се изстреляха с 9% до $71.17. Нетните продажби на производителя на енергийни напитки надскочиха прогнозите на Уолстрийт, като набъбнаха с 28% до $454.6 млрд., благодарение на експанзията в чужбина, включително Хонг Конг и Макао.

Barclays Plc. вдигнаха оценката си за Big Lots Inc. и дяловете от търговската верига поскъпнаха с 1.4% до $36.73.

Технологиите бяха аутсайдерите за деня, като компонентата на S&P 500, следяща сектора, се понижи с 0.8%, а 47 от общо 71 включени позиции завършиха деня надолу.

Cisco Systems се сринаха с 10 на сто до $16.81 след като главният изпълнителен директор на най-големия производител на компютърни мрежови съоръжения в света обяви, че поръчките от големи корпоративни клиенти падат през третото фискално тримесечие. Проблемни са и продажбите в Европа, Индия, и към правителствените агенции, заяви Джон Чамбърс.

Конкурентите на Cisco, Juniper Networks Inc, също пострадаха, като загубиха 4.9% от стойността на книжата си, до $18.07. Доставчикът на софтуер за онлайн управление на връзките с клиентите Salesforce.com Inc. потъна с 9.1% до $135.44.

Avon Products Inc. паднаха с 3.3% до $20.89. Coty Inc. повишиха офертата си за придобиване на козметичната компания на около $10.7 млрд., или $24.75 на акция, и обявиха, че ще осигурят финансиране от Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет. Вместо да се вдигнат обаче, акциите на Avon остават доста под предложената от Coty цена – признак, че инвеститорите не са убедени, че планът за поглъщане ще успее.

MEMC Electronic Materials Inc. се сринаха с 25% до най-ниското си ниво от ноември 2001 г. - $2.45. Вторият по големина производител на полисиликон в САЩ отчете 20 пъти по-голяма загуба за първото тримесечие, отколкото година по-рано.

Priceline.com Inc. поевтиняха с 5.3% до $681.11 след като най-голямата американска онлайн пътническа агенция по пазарна капитализация предвиди печалби за второто тримесечие, които разочароваха Уолстрийт.

В четвъртък, Dow Jones Industrial Average най-после успя да отбележи повишение, като напредна с 19.98 пункта, или 0.2%, до 12 855.04. Standard & Poor's 500 се покачи с 3.41 пункта, или 0.3%, до 1 357.99. Предимно по вина на Cisco Systems, технологично ориентираният Nasdaq Composite остана пленник на негативната територия, но падна незначително с 1.07 пункта, или по-малко от 0.1%, до 2 933.64. Около 6.6 млрд. акции смениха собственика си на щатските борси, или приблизително колкото е среднодневният обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg