Щатският фондов пазар почти без промяна за понеделника

1250
Щатският фондов пазар почти без промяна за понеделника

Отново разкъсван между надеждите и страховете си, щатският фондов пазар започна работната седмица с ентусиазъм, който само за броени часове се трансформира в скептицизъм.

Бенчмарк индексите опитаха да наваксат натрупаните напоследък загуби, като капитализираха върху очакванията, че Федералният резерв ще предприеме мерки за съживяване на забуксувалата икономика. Председателят на институцията Бен Бернанке ще говори на среща на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг, в петък, и мнозина се подготвят да чуят, че предстои нов рунд от пазарни интервенции.

Навикнали на поредицата от разочарования напоследък, по-внимателните анализатори предупреждават, че ако пазарът се вдигне единствено заради надеждите за намеса на Федералния резерв, в случай, че очакванията не се реализират, ще станем свидетели на последващ срив на котировките.

Финансовият сектор обаче се погрижи ентусиазмът в началото на сесията да не се развихри. Браншът бе най-слабо представилият се от всички индустрии, включени в S&P 500, и отбеляза среден спад от 1.3%. Друг показател, следящ заемодателите, The KBW Bank Index, достигна най-ниското си ниво от юли 2009 г. насам, като се сви с 1.1 на сто.

Най-силно ударени бяха позициите на Goldman Sachs и Bank of America, с понижение от съответно 4.7 и 7.9%.

Инвеститорите напуснаха Goldman Sachs както плъхове бягат от потъващ кораб, след като стана ясно, че Лойд Бленкфайн, шефът на обвинената в пазарни манипулации щатска банка, е наел адвокат. Книжата на институцията затвориха на 106.51 долара.

Bank of America пък загуби доверието на купувачите и книжата й паднаха до 6.42 долара, след като стана ясно, че трезорът ще задържи поне половината от дела си в China Construction Bank Corp. Новината породи някои тревоги, свързани с плановете на Bank of America относно вдигането на капитала й.

В технологичния сектор, Hewlett-Packard Co. успя да се посъвземе от шока, който преживя в края на миналата седмица, когато се срина с 27 на сто. В понеделник инвеститорите преобмислиха паническото си оттегляне от позицията, в резултат на което книжата поскъпнаха с 3.6 на сто до 24.45 долара.

Като цяло технологиите бяха най-силно представилия се сектор за деня със средно повишение от 0.7 на сто.

Сред фаворитите за понеделник се наредиха Boeing Co., чиито книжа поскъпнаха с 1.5% до 58.38 долара. Инвеститорите реагираха на новината, че превозвачът Delta Air Lines Inc. планува да поръча сто самолета Boeing 737, следвайки плана за обновяване на флотилията си.

Втората по големина търговска верига в САЩ предлагаща стоки за дома, Lowe's Cos., обяви, че ще закупи обратно свои книжа за 5 млрд. долара през следващите три години. Това доведе до повишение на акциите на компанията от 1.1 на сто до 19.53 долара.

Позитивните новини обаче бяха сравнително оскъдни - за всеки девет позиции, отбелязали поскъпване на щатските борси в понеделник, десет регистрират спад.

Въпреки обещаващия си старт, бенчмарк показателите останаха почти без промяна към приключването на сесията. S&P 500 се покачи с 0.1 на сто до 1 123.82 пункта, макар че по някое време през деня успя да се покатери с цели 2%. The Dow Jones Industrial Average добави 37 пункта към стойността си, или 0.3%, до 10 854.65 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg