Щатският фондов пазар се зае да наваксва загубите

1337
Щатският фондов пазар се зае да наваксва загубите

След всяко поредно заглавие, следящо развитието на гръцката дългова Одисея, щатският фондов пазар набираше увереност в четвъртък.

Въпреки че официалните резултати все още не са обявени, според първоначални оценки на Атина, около 85% от частните кредитори на страната са заявили, че ще участват в най-мащабната замяна на държавни облигации в историята. Операцията, чиято цел е да стопи гръцкия дълг с 53.5%, отваря пътя към получаването на втория спасителен транш от 130 млрд. евро.

Реанимирането на Гърция е ключов елемент от стратегията на Европейския съюз за преодоляване на дълговата криза, разлюляла континента, и макар че анализатори хранят своите съмнения относно бъдещето на балканската държава, поне засега инвеститорите ентусиазирано приветстват поредната крачка напред.

Те дори игнорираха противоречивите сигнали за пазара на труда в САЩ ден преди месечния доклад за заетостта, който ще бъде обявен в петък.

В четвъртък, седмичната статистика разкри, че броят на новоподадените молби за помощи за безработни нараства с осем хиляди до сезонно коригираните 362 хиляди – четири пъти над очакванията на анализаторите за повишение от 2000. От друга страна обаче, доклад на агенция Challenger, Gray & Christmas твърди, че американските работодатели планират с 3.3% по-малко съкращения на персонал през февруари спрямо месец по-рано.

Като цяло пазарът е убеден, че ако Европа успее да преодолее най-сериозните пречки по пътя на стабилизирането, бенчмарк индексите крият потенциал за ръст през 2012 г.

Затова и сделката по гръцката замяна на дълга непоколебимо оцвети бенчмарк индексите в зелено.

Финансите бяха сред най-силно представилите се сектори, като KBW Bank Index напредна с 1.4%, а едва три от 24-те позиции, включени в показателя, завършиха деня с понижение. Акциите на Wells Fargo поскъпнаха с 3.3% до $31.40, а на JPMorgan – с 1.2 на сто до $40.44.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, бяха реабилитирани от инвеститорите и побързаха да наваксат загубите от началото на седмицата. Morgan Stanley Cyclical Index скочи с 1.8%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, се покатери с 1.4%. Книжата на най-големият доставчик на алуминий в САЩ Alcoa се покачиха с 2.3% до $9.77, а водещия световен производител на строителна и минна техника Caterpillar напредна с 1.9% до $110.28.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Arianna
# 0
19:03 | 26 March 2012
Very true! Makes a change to see smoenoe spell it out like that. :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg