Щатският пазар не успява да намери дъното

708
Щатският пазар не успява да намери дъното

И последният работен ден преди Деня на благодарността не донесе облекчение за тревогите на инвеститорите. Основните бенчмарк индекси необезпокоявани продължават низходящия си тренд, след вълна от разочароващи новини от всички кътчета на света.

На Стария континент, на прицел се оказа дори Германия, след като не успя да пласира 35% от предложените на аукцион съкровищни бонове. Всички планове за спасяване на Европа по един или друг начин опират до доверието във финансовата стабилност на Германия, и ако европейският икономически лидер срещне сериозни проблеми да набира капитал, дълговата криза може да се разпространи като пожар и да удари сериозно и реалната икономика, опасяват се анализатори.

Дори и сега, новините, долитащи от Стария континент, вече дават достатъчно поводи за тревога, като промишлеността и услугите отбелязаха свиване за трети пореден месец.
В същото време, глобалната фабрика Китай също се сблъсква с трудности. Според предварителни изчисления, HSBC China Manufacturing Purchasing Managers Index, показател, следящ производствената активност в Поднебесната империя, пада до 48 пункта за ноември, спрямо 51 пункта за октомври.

В САЩ, поръчките за стоки с трайност над три години паднаха с 0.7% за октомври, а септемврийската стойност бе ревизирана рязко надолу от минус 0.6 на минус 1.5%.
Потребителите също изглежда да стягат портфейлите, като разходите им са нараснали с едва 0.1% за октомври, спрямо 0.7% месец по-рано. Американците са по-малко склонни да пазаруват без задръжки, въпреки че доходите се покачват с 0.4% за октомври спрямо 0.1% за първия есенен месец.

В навечерието на четиридневната ваканция за Деня на благодарността, търговията бе вяла, като едва 6.9 млрд. акции смениха притежателя си на щатските тържища, или с около 16% под среднодневните обороти за последните три месеца. От 15-ти ноември насам, станахме свидетели на стопяване на пазарната капитализация с около един трилион долара.

В сряда, Morgan Stanley Cyclical Index – показател, следящ представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, загуби 2.7% от стойността си, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, се сви с 2.4%.

Финансовият сектор пострада даже повече, като KBW Bank Index се срина с 3.4%. Акциите на Goldman Sachs Group Inc. поевтиняха с 1.7% до 87.89 долара, достигайки най-ниското си ниво от март 2009 г. насам. American International Group Inc. отстъпиха с 4.3% до 20.10 долара.

Bank of America бяха най-слабото представилата се компания от всички дружества, включени в Dow Jones Industrial Average, като се гмурна с 4.3% до 5.14 долара. Дяловете от Citigroup Inc. паднаха с 3.9% до 23.51 долара. И двата заемодателя ще трябва да отложат плановете си за повишаване на дивидентите и обратно изкупуване на книжата си, след като Федералният резерв затегна критериите за щатските банки. Регулаторите приеха по-строги правила за капиталова адекватност, за да гарантират, че трезорите биха оцелели на рязко влошаване на икономическия климат и неуредени плащания от страна на основни търговски партньори.

Провалът на Европа да намери изход от дълговата криза и да ограничи заразата ще се отрази на реалната икономика и на търсенето на суровини, предупредиха от JPMorgan Chase & Co. Компонентата на S&P 500, следяща производителите на суровини, се срина с 2.7% в сряда. Дяловете от Alcoa поевтиняха с 4.1% до 8.88 долара, от Halliburton – с 4.5% до 32.20 долара, а от U.S. Steel Corp. – с цели 7.6% до 22.41 долара.

Groupon, които наскоро се похвалиха с успешно първично предлагане на книжа, паднаха с 16% до 16.96 долара. Позицията бе ударена от страховете, че ескалиращите разходи за маркетинг и засилената конкуренция от страна на LivingSocial.com и Amazon.com Inc. ще накърнят приходите. Отделно, проблемите в Европа означават и по-ниски печалби от международни операции.

Walgreen Co. се наредиха сред изключенията, чиито книжа отбелязаха поскъпване в сряда. Дяловете от веригата мегамаркети поскъпнаха с 4.4% до 32.09 долара, подкрепени от спекулации, че спорът с Express Scripts Inc. е на път да бъде разрешен и дружеството няма да се лиши от продажби на медикаменти на стойност от 5 млрд. долара годишно.

Deere & Co. надхвърлиха прогнозите на анализаторите с печалбите си за четвъртото фискално тримесечие и излязоха с оптимистична прогноза за 2012 г.. след като щатските фермери усилено купуват трактори и комбайни. Дяловете от производителя на селскостопанска техника се покачиха с 3.9% до 74.72 долара.

В сряда, S&P 500 приключи деня с поредно понижение, като се сви с 2.2% до 1,161.79, най-ниското му ниво от 7-ми октомври насам. За последните шест дена, индикаторът се е стопил със 7.6% - рекорден спад, на какъвто не сме ставали свидетели от началото на август. Dow Jones Industrial Average загуби 236.17 пункта от стойността си, или 2.1%, до 11,257.55, а технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 2.4% до 2460.08.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg