Ще посегне ли САЩ на петролната индустрия на Венецуела?

1561
Ще посегне ли САЩ на петролната индустрия на Венецуела?

© Николас Мадуро; снимка: YouTube

В своята борба с президента на Венецуела Николас Мадуро САЩ приложиха редица подходи през последните години.

Достъпът на страната до международните пазари бе отрязан, наложени бяха санкции на множество представители на управляващите и на някои сектори от икономиката. Не на последно място, официалната криптовалута на Венецуела, създадена от властите, също попадна в черния списък на САЩ. 

Засега обаче, американските политици се въздържат от употребата на наричаната от мнозина „атомна възможност“, а именно – пълно ембарго на износа на петрол от Венецуела.

Подобна мярка би ударила индустрията, която носи 90% от приходите на правителството на страната, пише BBC.


Въпреки реториката между Мадуро и Доналд Тръмп, щатските рафинерии не са спирали да изкупуват петрол от Венецуела. Държавната венецуелска петролна компания PDVSA дори притежава собствени рафинерии в Тексас чрез дъщерно дружество на име CITGO.

Кризата обаче съвсем ескалира, след като САЩ подкрепиха опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за президент на Венецуела, като се очаква всичко това да доведе до нова серия от санкции.

През уикенда секретарят на САЩ Майк Помпео не успя да си усигури подкрепата на Съвета за сигурност на ООН срещу Венецуела, след като Русия и Китай реално са близки съюзници с Николас Мадуро.

В същото време Мадуро отстъпи от искането си американските дипломати да напуснат страната, посочвайки, че се отваря 30-дневен прозорец, в който двете страни да договорят новите рамки на взаимоотношенията си.

Пазарите сега наблюдават внимателно какво ще предприеме САЩ. Въпреки провала си с ООН, кабинетът на Тръмп има подкрепата на големи играчи в региона, като Бразилия, Аржентина и Колумбия.

Ако САЩ решат най-накрая да ударят петролния износ на Венецуела, може ли да се смята, че това ще забие последния пирон в петролната индустия на страната, която се намира в криза през последните 2 години? А какъв ефект би имала подобна мярка върху останалия свят?

Нервни пазари

Бумът на шистовия петрол в САЩ помогна за понижаването на цените на суровия петрол през последните 4 години, въпреки че в последно време станахме свидетели на леко възстановяване в цената.

Но 2019 г. може да бъде доста голямо предизвикателство за черното злато, тъй като няма ясни индикации в коя посока ще тръгне цената.

Цената на петрола никога не е била лесна за предвиждане, като има много евентуални причини, които могат да доведат до рязко поскъпване.

Производството е доста волатилно в Нигерия и Либия. Иран се намира под тежко американско ембарго. Русия и Саудитска Арабия пък прилагат мерки по ограничаване на добива.

Венецуела някога беше 12 пъти по-богата от Китай. Какво се случи?Настоящото положение на Венецуела е трагедия само по себе си, но неспособността на страната да разгърне истинския си потенциал е почти също толкова ужасяваща


Освен това, витае страхът от евентуално забавяне на световната икономика, което може да дръпне цените на петрола в низходяща посока поради спад в търсенето.

Кризата във Венецуела е един от сценариите, които следят анализаторите.

Преобладява усещането на пазарите, че Николас Мадуро няма да сдаде власта толкова лесно, като напрежението ще продължи да се покачва.

Освен това, повечето анализатори не вярват, че САЩ ще активират „атомната възможност“, тъй като тя би имала опустошителен ефект върху редовите граждани във Венецуела, вместо да удари управляващите.

Един от най-вероятните сценарии е налагането на частични рестрикции, като например лимит за щатските компании относно количествата петрол, които могат да купуват от Венецуела.

Това би ударило потребителите в САЩ и по света. Цените може да се повишат, след като рафинериите ще трябва да си набавят петрол на по-висока цена от други износителки. Страните в региона, които купуват от Венецуела, също ще пострадат от подобен сценарий.

Подобен развой на събитията обаче ще се окаже доста полезен за страни, като Саудитска Арабия, Мексико и Ирак, което добиват същия вид суров петрол. Канада добива тежък суров петрол, но не може да повиши износа си за САЩ поради логистични предизвикателства.

Най-големите резерви в света

Венецуела ще е най-големият губещ от едно евентуално ембарго.

Страната има най-големите доказани петролни залежи в света – по-големи дори от тези на Саудитска Арабия.

В края на 1990-те години Венецуела произвеждаше над три милиона барела петрол на ден. Добивът днес се върти около 1 млн. барела на ден.

Дори без международни санкции, петролната индустрия на Венецуела се свива с резки темпове през последната година, главно поради липсата на инвестиции.

Анализатор от RBC Capital Markets прогнозира, че добивът през тази година ще намалее с между 300 хил. и 500 хил. барела на ден, дори без прилагането на санкции.

При налагането на санкции спадът ще бъде дори още по-скоростен. Венецуела вероятно ще пренасочи част от износа си към други страни, като Китай, но няма да може да стори това с целия излишък, който ще остане нереализиран на щатския пазар.

Бягат на тълпи

Въпреки всичко, Венецуела си остава голям петролен играч, тъй като добива тежък суров петрол, който не се намира нявсякъде по света.

Продължаващата криза в страната обаче може да промени всичко това.

„Би изисквало милиарди инвестиции за поправяне на инфраструктурата и стартиране на възстановяване. Талантливите технократи, които някога превърнаха PDVSA в едина от основните национални петролни компании, продължават да бягат на тълпи“, казва Хелима Крофт, анализатор от RBC Capital Markets.

„Дори ако реформистко правителство дойде на власт, международната общност ще трябва да се заеме с основна реконструкция и рехабилитация, за да изправи страната обратно на краката й“, смята анализаторът.

Международният валутен фонд вече публикува отделни индикатори за Венецуела в своя анализа, посветен на Южна Америка. Икономиката на страната бе пометена от хиперинфалцията и в наши дни е просто безпредметно да се сравнява с останалите икономики в региона.

През тази година се очаква Венецуела да отчете двойно по-ниско БВП спрямо това от 2013 г.

Венецуелци бягат към Испания и молят за връщането на стара услугаНякога испанци, бягащи от репресиите и беднотията по време на режима на Франсиско Франко, започват да градят нов живот във Венецуела, след като са получили убежище от южноамериканските си братовчеди. Сега венецуелците ги молят да им върнат услугата


През миналата година властите се опитаха да закърпят положението, разчитайки отново на петрола. За целта те създадоха първата национална криптовалута в света - petro, която е подкрепена с петролните резерви на страната. Това, разбира се, е виртуална валута само на думи, тъй като зад нея не стои прозрачна блокчейн технология, а реално се контролира от властите.

Инфлацията в страната вече не подлежи на автентично измерване, като се смята, че вече е преминавала 1 млн. процента. Населението страда от недостиг на всякакви продукти – от медикаменти до храна и гориво.

Животът на хората във Венецуела трудно може да стане по-тежък. Какво остава, ако се наложи нова серия от санкции.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg