Ще поскъпне ли златото до 2 000 долара през тази година?

2727
Ще поскъпне ли златото до 2 000 долара през тази година?

© Pixabay

Златото беше сред малкото инвестиции, които постигнаха ръст в началото на тази седмица на фона на вирусната епидемия в Китай, която оказа негативно влияние на пазарите.

Ценният метал отчита скок от 20% през миналата година, като се търгува близо до цена от 1 600 долара за тройунция, което е най-високата му стойност от 2013 г. насам.

Другите ценни метали, като среброто и платината, също постигнаха добра доходност за периода. Междувременно промишленият индекс Dow Jones отстъпи с близо 350 пункта в разгара на търговията в началото на тази седмица.


Всичко това накара някои експерти да се чудят дали златото ще достигне психологическата граница от 2000 долара в обозримо бъдеще, пише CNN. 

Последният път, когато златото постигна исторически максимум, беше през 2011 г., когато успя да прекрачи границата от 1 900 долара. Основен катализатор тогава беше глобалната финансова криза.

Златото и компаниите за добив на злато обикновено се справят доста добре в смутни времена, когато инвеститорите поглеждат към активи убежища.

Добивната компания Newmont е сред малкото позиции от индекса S&P 500, които се търгуваха на зелено в началото на тази седмица.

Инвестицията в акции на компании, занимаващи се със злато, всъщност са доходно вложение в последно време. Борсово търгуваният индексен фонд VanEck Vectors Gold Miners ETF отчита ръст от 40% през 2019 г.

„Има много неща, които могат да се развият в лоша посока за капиталовите пазари – от забавянето в икономическия ръст на Китай до това дали коронавирусът да се разпространи глобално”, казва Дейвид Беам, президент и изпълнителен директор на Blanchard & Company.

Но защо златото се представяше добре още преди инвеститорите изобщо да чуят за коронавирус?

Ниските лихви дават рамо на златото

Трите понижения на лихвите, предприети от Федералния резерв на САЩ през миналата година, помогнаха за отслабване на щатския долар. Това превърна златото в по-атрактивен актив от валутите, особено на фона на отрицателните лихви в някои части на Европа и Япония.

Златото не е единствената стока, която постига ръст благодарение на притесненията около слабия долар и ниските лихви. Среброто, платината и паладиумът поскъпнаха също през последната година.

Всичко това изглежда като логичен развой на събитията на фона на ниските лихви и слабия долар. До колко тогава е разумно инвеститорите да се излагат на тази стока и дали тя е правилният избор в дългосрочен план?

5% до 10% притежания в злато и акции, посветени на златото, е логична инвестиция, става ясно от думите на Ралп Алдис, портфолио мениджър в US Global Investors.

Според него златото ще продължи да поскъпва не само защото обикновените инвеститори търсят убежище за вложенията си. Дори големите централни банки започнаха да поглеждат масово към златото.

По данни на Световния съвет за златото поръчките на злато от централните банки скачат с 12% на годишна база през първите три тримесечия на 2019 г.

Централните банки са добавили 547.5 метрични тона злато на нетна база.

Кои са най-големите рискове на финансовите пазари през 2020 г.?Несигурността около търговската война между САЩ и Китай заема своето място високо в списъка

По думите на Алдис, освен притесненията относно коранвируса, обстановката по света не е особено благоприятна за капиталовите пазари, което се вижда от спада в корпоративните печалби през миналата година.

„Фед и другите централни банки наливат пари в пазара. С парични потоци, движещи акциите, вместо печалби, хората са по-паникьосани”, казва Алдис.

Според Дейвид Беам от Blanchard & Company притесненията за ситуацията в Близкия Изток също не са отшумели.

По думите му пазарът на акции може да стане по-волатилен през тази година поради президентските избори в САЩ.

Беъм смята, че е добре инвеститорите да държат между 10% и 15% от вложенията си в ценни метали.

Тази година за пореден път ще донесе двуцифрен ръст за златото. Може да удари нов исторически максимум и да премине 2000 долара – ако не тази година, то тогава ще се появи все някога скоро на хоризнота, добавя Беъм.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg