Ще промени ли войната в Украйна плановете на Китай за Тайван?

982
Ще промени ли войната в Украйна плановете на Китай за Тайван?

© Getty Images

Китай продължава да бъде "водещото дългосрочно предизвикателство" за съществуващия международен ред и няма доказателства, че неуспешната инвазия на Русия в Украйна е променила мисленето на Пекин относно "графика или методологията" на евентуална атака срещу Тайван. Това става ясно от анализ на водещ стратегически мозъчен тръст, публикуван от CNN преди срещата на върха по въпросите на регионалната сигурност в Сингапур.

„Размиващият се конфликт в Европа може да ускори и тенденциите в Азиатско-тихоокеанския регион за увеличаване на военните разходи и усилията за развитие на военния потенциал“, се казва в доклада, публикуван в петък от Международния институт за стратегически изследвания (IISS), който този уикенд е домакин на годишния диалог „Шангри-Ла“ в Сингапур.

Водещите теми на форума, който отдавна е платформа за лични срещи на висши служители в областта на сигурността, ще бъдат войната в Украйна и нейните последици в Азиатско-тихоокеанския регион, както и засилващото се съперничество между САЩ и Китай. Очаква се сред участниците да бъдат министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, китайският министър на отбраната Ли Шанфу, австралийският министър-председател Антъни Албанезе и украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Китай и Северна Корея засилват шпионския натиск срещу САЩ и съюзницитеДокато Пекин използва нова хакерска група срещу ключова инфраструктура, Пхенян забързва изстрелването на военни сателити


Засега не се очаква ръководителите на отбраната на САЩ и Китай да се срещнат на четири очи, което е знак за дълбочината на разрива в отношенията между двете страни, посочва CNN и цитира Остин, който в четвъртък коментира, че е "жалко", че Китай е отхвърлил предложението за среща на САЩ, предупреждавайки, че продължаващата липса на комуникация може да доведе до "инцидент, който много, много бързо да излезе извън контрол".

По-рано тази седмица Пекин отхвърли твърдението, че блокира усилията на американските служители в областта на отбраната да общуват с негови представители, като вместо това обвини Вашингтон, че създава "изкуствени пречки, сериозно подкопаващи взаимното доверие между двете армии".


Фокус върху Тайван

Опасенията на САЩ и целия регион относно нарастващия натиск на Китай върху Тайван нараснаха през последните години, след като Пекин бързо разшири военноморския си флот, милитаризира островите в Южнокитайско море, опита се да сключи пактове за сигурност в южната част на Тихия океан и засили реториката около спорните си териториални претенции. Допълнително масло в огъня наляха двете мащабни военни учения, които Пекин организира миналата година около острова, както и отказът му да осъди инвазията на Москва в Украйна. Това нахлуване също така привлече вниманието към Тайван като потенциална точка на напрежение в областта на сигурността в Азия.

Г-7 призова Пекин да окаже натиск върху Русия за край на войната в УкрайнаПозицията на страните от Г-7 за Тайван не се променила, подчертават лидерите на седемте най-разити икономики


„Въпреки големите различия с геополитическите обстоятелства в Русия и Украйна, идеята за привидно по-могъщ агресор, който започва нападение, воден от визия за обединение, засили вниманието към намеренията на Китай по отношение на Тайван. Управляващата китайска комунистическа партия твърди, че самоуправляващата се демокрация е нейна собственост, въпреки че никога не я е контролирала, и се е зарекла да обедини острова с континенталната част, ако е необходимо, със сила“, припомня CNN и цитира доклада на IISS, който по същество е годишна оценка на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион и твърди, че няма доказателства, че войната в Украйна е разколебала китайските планове за евентуална атака срещу Тайван.

"Възгледът на Пекин за Тайван като за вътрешно предизвикателство оформя оценката му, че използването на сила за възвръщане на острова би било напълно различно от войната в Украйна", се казва в доклада, като се добавя, че китайските военни умове със сигурност са анализирали последиците от подкрепата на Запада за Украйна и факторите, допринесли за лошото представяне на Русия.

Анализаторите допълват, че е "невъзможно да се определи дали Китай ще използва сила, за да превземе Тайван в някакъв момент в бъдещето" и че вземането на решения от Пекин ще се формира не само от "оценката на военния потенциал, но и от разглеждането на вероятните невоенни реакции на САЩ и съюзниците", включително потенциалните икономически последици.

САЩ и Китай задълбочават надпреварата за икономическо влияние в АзияПекин се насочва към централноазиатските държави, Вашингтон засилва търговските отношения с Тайван


"Няма доказателства, че Китай има фиксиран график за нахлуване в Тайван, но реториката на Пекин по темата е един от няколкото ключови фактора, които обуславят нарастващата загриженост на Япония", категорични са те.

Нарастваща конфронтация

В доклада се посочва и че Китай продължава да развива своите възможности за действие в открито море, далеч от пристанищата си, но усилията на САЩ и най-важните им регионални съюзници за увеличаване на финансирането и готовността на военноморските им сили "биха могли да улеснят промяната на баланса в тяхна полза“.

През последните години САЩ полагат целенасочени усилия за укрепване на съюзите си в областта на сигурността и на влиянието си в региона. Те включват засилване на тристранното сътрудничество с Южна Корея и Япония и обновяване на групата за сигурност "Квадрат" с Австралия, Япония и Индия, която широко се разглежда като противодействие на военния възход на Китай.

НАТО стъпва в Япония: Играчите в Тихия океан се готвят за пренарежданеОфисът за контакт със силите на Алианса ще бъде първият по рода си в Азия


По-рано тази година САЩ, Обединеното кралство и Австралия се споразумяха за изграждането на общ флот от висок клас подводници с ядрени двигатели.

Въпреки това много държави от региона предпочитат да избягват да заемат страна в "нарастващата конфронтация" между САЩ и Китай, се казва в доклада на IISS, като се добавя, че "в целия регион не се наблюдава тенденция за присъединяване към САЩ" заради икономически зависимости и страх от ескалация на напрежението. 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg