Ще работят ли братята Уинкълвос отново с Facebook?

1270
Ще работят ли братята Уинкълвос отново с Facebook?

© Instagram

Камерън и Тайлър Уинкълвос са познати на широката общественост благодарение на съдебния си сблъсък с Марк Закърбърг за това кой е истинският създател на Facebook.

Тази история се разигра преди десетилетие. Днес двамата предприемачи правят име в една друга ниша – пазара на криптовалути. Уинкълвос притежават борсата за виртуални валути Gemini.

„Facebook беше тема на спор, но това в действителност не определя кои сме ние като хора”, казва Тайлър Уинкълвос пред CNN. „Gemini много повече демонстрира кои сме ние, за какво се борим, от какво се интересуваме”, казва той.


Това, че Facebook обяви планове за създаване на блокчейн финансова услуга, тиражирана като нова криптовалута на име Libra, прави дори още по-трудно игнориране на общото минало на Уинкълвос и Закърбърг.

Ще работят ли отново близнаците Уинкълвос с Facebook?

Братята не разглеждат ситуацията от този ъгъл. В действителност, те са отворени към сътрудничество с Facebook по проекта Libra.

Независимо от тома дали ще се съберат със стария си конкурент, Уинкълвос посочват, че Libra е добра новина за индустрията и стъпка напред в период, в който криптовалутите вече са широко разпространени.

„Мисля, че ще дойде ден в бъдещето, когато няма да можем да живеем без крипто, както и да си представим какъв е бил светът преди това”, казва Камерън Уинкълвос.

Братята навлизат в сферата на ранен етап, когато цената на биткойна е едва 8 долара, влагайки парите, спечелени от споразумението, което постигнаха със Закърбърг по делото чия е идеята за Facebook.

Цената на биткойна удари своя исторически максимум от близо 20 хил. долара в края на 2017 г., като към момента на подготвяне на материала се движи на ниво от около 10 800 долара.

Навлизането на този пазар се оказва леко рискован залог, тъй като двамата братя научават за криптовалутите от турист на плажа в Ибиса след няколко чашки текила. Но в крайна сметка, този залог се отплаща подобаващо, превръщайки Уинкълвос в биткойн милиардери (както е озаглавена и книгата, разказваща тяхната история).

С приходите от тази инвестиция братята стартират борсата Gemini през 2014 г.

Gemini позволява на хората да купуват, търгуват и съхраняват дигитални активи. Криптовалутите се славят със своята децентрализация (какъвто не е случая с Libra на Facebook) и липсата на сериозна регулация на повечето пазари по света.

Уинкълвос посочват, че платформата им е сигурна. Тяима лиценз в Ню Йорк за доверителна компания - нещо, сходно с традиционните финансови институции, както и за борса за виртуални валути.

„Често казваме, че доверието е нашият продукт. Опитваме се като цяло да изградим сигурен и лесен начин за хората, които искат да купуват и продават криптовалути, да го правят точно както споделят чрез Apple или Amazon”, казва Камерън Уинкълвос.

Facebook обяви грандиозен план за блокчейн финансови услугиНовата услуга няма да засяга операции само в платформите на Facebook, а ще бъде самостоятелен бизнес, целящ достигане до колкото се може повече потребители по света, влизайки в директна конкуренция с традиционната финансова система

Gemini е достъпна в 49 щата в САЩ, както във Великобритания, Сингапур и няколко други страни, като борсата търси разрешение да оперира и в други региони на света.

Компанията не разкрива детайли относно размера на приходите си. Персоналът на борсата достига 200 души, които работят в Ню Йорк, Портланд и Чикаго.

Желанието на Gemini да работи с регулаторите отразява желанието на редица законодатели за затягане на търговията с криптовалути. Това може да позиционира братята Уинкълвос като ценни партньори по проекта Libra.

Намерението за създаване на нова регулаторна среда за блокчейн продуктите беше сериозно подхранено от обявлението на Facebook на тяхната финансова услуга, целяща да се превърне в основен канал за трансфер на пари по света и по-конкретно в развиващите се страни, където достъпът до банкови услуги е силно ограничен.

Регулаторите се страхуват, че ако не предприемат конкретни действия, Facebook ще се окаже с твърде много сила, концентрирана в себе си. Намеренията на социалната мрежа могат да дестабилизират фиатните национлани валути и да поставят в зависимост по-бедни страни, разчитащи на парични преводи от чужбина.

Уинкълвос разкриват, че са водили преговори с Facebook за присъединяване към организацията Libra Association, която ще играе роля на контролен орган относно паричната политика на Libra. 

Facebook вече обяви 28 „членове основатели”на организацията, включително Coinbase, която е конкурентът на Gemini, посочвайки, че се надява да има 100 членове до мига на официалния дебют на Libra, който се предвижда за началото на 2020 г.

Братята посочват, че искат първо да научат повече за проекта, преди да решат дали ще се присъединят към организацията и дали ще листнат Libra на борсата си, което е друга възможност за тях.

От Libra Association отказват коментар по темата, кавайки, че не споделят информация относно разговорите с потенциални членове на управляващото звено.

Уинкълвос: Парите са най-старата социална мрежаГодини наред Камерън и Тайлър Уинкълвос бяха познати с компания, която не са създали – Facebook

Като цяло, Уинкълвос не смятат, че Facebook ще бъде единствената технологична компания, която ще пусне свои блокчейн проект. Камерън Уинкълвос очаква всеки един от членовете на FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google) да стартира инициатива в тази сфера.

„Мисля, че интернет компаниите трябва да имат крипто стратегия и смятам, че доста от тях обмислят собствени прокети за криптовалути. Те навярно наблюдават Libra и Facebook, за да видят как ще се разработи”, казва Камерън Уинкълвос.

Една от компаниите, която е добре устроена за собствена виртуална валута, е Amazon, смята той.

„Amazon могат навярно да доставят пратки буквално до всяко място в света, дори когато последната миля е черен път или нещо такова”, казва Камерън Уинкълвос, добавяйки, че е доста иронично, че можем да получим физически стоки на всяка точка в света, но не можем да се разплащаме или да изпращаме пари.

Това е просто един от начините, по който криптовалутите ще променят света, като братята очакват още много иновации да се появят на пазара.

„Играта, в действителност, все още дори не е започнала”, добавя Тайлър Уинкълвос.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg