Ще тласне ли Европа към нова рецесия Щатите?

1023
Ще тласне ли Европа към нова рецесия Щатите?

Малко икономисти прогнозират, че САЩ ще влезе скоро в нова рецесия. Все още слабата щатска икономика обаче може да бъде забавена от изпитващите затруднения европейски съюзници и търговски партньори, пише New York Times. Дори и оптимистите се чудят дали САЩ няма да се сблъска с по-бавно и по-трудно икономически възстановяване от очакваното.

Шеметните спадове на фондовите пазари, войнствените сигнали от Северна Корея и разнопосочните данни от американската икономика направиха икономистите внимателни. Рядко се случва толкова много централни банки да вземат толкова извънредни мерки, за да предотвратява фалитите на банки и държави. Тяхната предпазливост по отношение на това, което са свършили е очевидна.

Президентът на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Сейнт Луис, пътува наскоро до Лондон и в своя реч представи забележително предпазлива защита на световната икономика. Той не омаловажи риска от това финансовата зараза да прескочи Атлантическия океан.

Не липсват и буреносни облаци, които да подкрепят едно по-неблагоприятно развитие. Япония и Европа са на ръба на дефлацията и докато европейските лидери се надпреварват да обявяват мерки за икономически ограничения на фона на съкращения и намаляване на разходите, стоките на щатските производители, който оглавиха възстановяването на най-голямата икономика в света, може да започнат да се трупат по складовете.

"Разчитахме на слаб долар и силна европейска икономика, а вместо това получихме силен долар и слаба Европа. Това определено не е добре за нашата икономика," казва Джоузеф Щиглиц, бивш главен икономист на Световната банка и професор по икономика в Колумбийския университет. "Това определено увеличава вероятността за втора вълна на рецесията."

Лихвеният процент Libor, при който банките отпускат кредити помежду си в Европа, нараства стабилно през последните седмици достигайки 10-месечен връх през тази седмица.

"Реакцията на кредитните пазари изпраща ясен сигнал, че банките нямат доверие помежду си," според Щиглиц.

Съществуват и въпроси по отношение на силата и устойчивостта на възстановяването на щатската икономика, които в момента са по-важни от всякога предвид слабостта на Европа.

Американската икономика тръгна нагоре напоследък като потребителските разходи скочиха. Производителите също помагат на трудовия пазар, а банкерите си поеха въздух дори и да не кредитират при предишните нива.

"Това обаче е едно от най-крехките икономически възстановявания в историята," според Дейвид Розенбърг, главен икономист в инвестиционната компания на Gluskin Sheff. "И преди сме имали съживявания на безработицата, но това възстановяване е абсолютно лишено от ръст на доходите и това е много смущаващо."

Спасението може да дойде от неочаквани места обаче. САЩ, според Джеймс Булард, могат да се окажат "неволен печеливш от кризата в Европа." Такъв е урокът на историята. Когато азиатските икономики се свиват и валутите им се обезценяват през 1998 г., много икономисти прогнозират, че тези трусове ще повлекат и САЩ, и европейските държави. Случи се обаче точно обратното.

Парични потоци потичат от азиатски банки към щатските държавни облигации, а лихвените проценти падат в резултат на това. Цените на петрола също поевтиняват и САЩ излиза по-силна след този период.

Има някои доказателства, че това може да се случи отново. Лихвените проценти по щатските облигации падат в последните дни. Спекулациите за икономическо забавяне пък доведоха до понижаване на цената на петрола, което подпомага щатските потребители.

Тук обаче също има рискове. Наливането на толкова много пари в една страна може да се окаже като инжектирането на адреналин в болен пациент - просто се прикрива основната инфекция. Може да се твърди също така, че наливането на средства през 1998 г. спомага за още по-голямото надуване на интернет балона, който се пука няколко години по-късно с катастрофални последици.

Булард отправя макар и не директно това предупреждение в речта си от вторник, твърдейки, че докато САЩ могат да извлекат временна полза от европейската криза, страната все пак трябва "директно да се заеме" с фискалните си проблеми, ако иска да запази доверието на кредитните пазари. В крайна сметка, заедно със страните от еврозоната Великобритания и САЩ имат големи бюджетни дефицити, които се увеличават от разходите им за стимулиране на икономиките.

"Голяма част от възстановяването на щатската икономика беше финансирано от помощите на правителството и устойчивостта му може да бъде поставена под въпрос," казва Джошуа Шапиро, главен анализатор за САЩ на MFR Inc.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg