Ще успее ли Аржентина да избегне девети пореден фалит?

866
Ще успее ли Аржентина да избегне девети пореден фалит?

© Pixabay

Аржентина се опитва да избегне девети пореден фалит по държавните си облигации, на фона на рецесията в страната и нарастващите тревоги на инвеститорите, съобщава Ройтерс.

Към края на 2019 г. общият дълг на южноамериканската държава достига 323 млрд. долара. В края на тази седмица правителството трябва да осъществи лихвени плащания по три облигационни емисии.

По същото време изтича и крайният срок за постигане на споразумение с международните кредитори за преструктуриране на други задължения на стойност 65 млн. долара.

Сделката с тях обаче изглежда все по-проблематична. Лявоцентристкото правителство в Буенос Айрес отправи първоначалната си оферта през април, но тя бе отхвърлена от по-голямата част от кредиторите, които излязоха с контрапредложение. Засега двете страни са далече от постигането на компромис твърдят източниците, цитирани от Ройтерс.


Аржентинският министър на икономиката Мартин Гузман заяви, че очаква споразумението за преструктурирането на дълга да се отложи, тъй като е необходимо още време за сближаване на позициите.

Офертата на правителството включва тригодишно замразяване на плащанията по дълга, намаляване на лихвата с 62%, което се равнява на близо 38 млрд. долара и на номиналната стойност с 5.4%, или около 3.6 млрд. долара. Матуритетът на емисията пък трябва да се отложи за след 2030 г.

Първоначалният краен срок за постигане на споразумение беше 8 май, но впоследствие беше отложен за 22 май.

Групата на международните кредитори, която държи аржентински държавни облигации на стойност 4 млрд. долара, предлага по-кратък период на замразяване на плащанията до ноември тази година.

След това лихвата трябва постепенно да започне да нараства, да не се предприема опрощаване на части от главницата и да се разработи механизъм, по който размерът на плащанията по дълга да бъде индексиран с ръста на брутния вътрешен продукт.

Друга група от облигационери - Аржентинската кредитна комисия, Fintech и Gramercy, предлагат издаване облигационна емисия с матуритет през 2040 г. и с лихва от 1.25%, която да започне да се изплаща от ноември 2020 г. и да се повиши до 5.875% до края на 2025 г.

Амортизационните плащания, в които ще се включи и погасяването на главницата, пък се предвижда да започнат от 2027 г.

Светът иска опрощаване на дълговете на бедните държавиНад 300 парламентаристи от целия свят призоваха Международния валутен фонд и Световната банка да опростят дълговете на най-бедните държави

Третата група от кредитори, в която влизат инвестиционните фондове BlackRock, Fidelity и др., също иска издаване на нова емисия с падеж след 2027 г., но без опрощаване на стари задължения. Изплащането на лихвите по нея трябва да започне през 2021 г.

Общият държавен дълг на Аржентина включва 130 милиарда към публичния сектор в страната. Около половината от останалите задължения са разпределени по равно между частни кредитори и Международния валутен фонд.

Страната дължи и 2.1 млрд. долара на т. нар. "Парижки клуб", който включва 22 държави. Този дълг трябваше да бъде погасен в началото на май, но страната поиска едногодишна отсрочка.

Аржентина преговаря и с МВФ за преструктуриране на кредитната линия от 57 млрд. долара, договорена през 2018 г. Аржентина вече получи 44 млрд. долара по тази линия.

Според прогнозите на институцията, брутният вътрешен продукт на страната ще регистрира спад от 5.7% през 2020 г. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg