Швеция бори изхвърлянето на стари вещи с по-нисък данък ремонт

4398
Швеция бори изхвърлянето на стари вещи с по-нисък данък ремонт

Шведското правителство въвежда намаляване на данъците за ремонт на всичко – от колела до перални машини, така че да не се налага вече хората да изхвърлят стари или развалени предмети и да купуват нови, пише Guardian.

Управляващата коалиция в Швеция между Социалдемократическата и Зелената партия ще внесе предложения в парламента за намаляване на ДДС върху поправката на колела, дрехи и обувки от 25 на 12%. Тя също така ще внесе предложение, което ще позволи на хората да искат приспадане от данъка върху доходите на половината от разходите за ремонт на домакински уреди, като хладилници, микровълнови печки, миялни машини и перални.

„Смятаме, че това ще намали значително разходите и ще допринесе за създаването на по-рационално икономическо поведение, свързано с поправката на уредите ви“, казва Пер Болунд, шведски министър на финансовите пазари и потребителските дела и един от шестимата членове на кабинета от Зелената партия.


Болунд беше ключова фигура в стимулирането на нови инициативи. Той счита, че намаляването на ДДС ще съкрати разходите за ремонт на стойност 400 шведски крони с около 50 крони - достатъчно, за да се стимулира ремонтната индустрия в Швеция.

Той се надява, че намаляването на данъците върху електроуредите ще стимулира създаването на нова индустрия на ремонтите по домовете и ще осигури така необходимите работни места на нови имигранти, които нямат образование.

Швеция намали ежегодните си емисии от въглероден диоксид с 23% от 1990 г. насам и вече произвежда над половината от електрическата си енергия от възобновяеми енергийни източници.

Но емисиите, свързани с потреблението, постоянно нарастват. Болунд заяви, че политиката на правителството отговаря на международните тенденции за намаляване на потреблението и на споделената икономика, които имат много последователи в Швеция. „Мисля, че има промяна на мисленето в Швеция в момента. Нараства разбирането, че стоките, които произвеждаме, трябва да имат по-дълга трайност, за да намалим потреблението на материали“, заяви той.

Предложенията ще бъдат внесени в парламента в рамките на бюджетните предложения на правителството и ако бъдат гласувани през декември, ще се превърнат в закон от 1 януари 2017 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg