Швеция е толкова добра в рециклирането, че внася боклук

5761
Швеция е толкова добра в рециклирането, че внася боклук

Швеция е толкова добра в рециклирането, че от години внася боклук от други страни, за да работят заводите й за рециклиране. Под един процент от отпадъците, произвеждани от шведските домакинства, отиват на сметище и това е така от 2011 г. насам, съобщава Independent.

Причината шведската система за рециклиране да е толкова развита е свързана с културата в страната за опазване на околната среда. Швеция е една от първите държави, които налагат висок данък върху фосилните горива през 1991 г. и сега произвежда близо половината от електрическата си енергия от възобновяеми енергийни източници.

„Шведите обичат да са сред природата и съзнават какво трябва да направят за околната среда. Работихме дълго върху комуникационната стратегия, за да накараме хората да спрат да изхвърлят боклука си, така че да можем да рециклираме и използваме отново“, казва Анна-Карин Грипуол, директор на отдел „Комуникации“ в Шведската асоциация за управление на отпадъците.

С течение на времето Швеция приложи последователна национална политика за рециклиране, така че дори частни компании да поемат по-голямата част от бизнеса с вноса и изгарянето на отпадъците, енергията да отива към националната енергийна мрежа за отопляване на домовете в студената шведска зима.

„Това е основната причина да имаме тази районирана мрежа, така че да можем да използваме отоплението от заводите за обработка на отпадъците. В южната част на Европа не използват отопление от отпадъци, те просто се изпаряват през комина. Тук ние ги използваме като заместител на фосилните горива“, казва Грипуел.

Природозащитникът, който се разхожда с боклука си 30 дни Той искал да вдъхнови сънародниците си да намалят отпадъците, които произвеждат

Системата за отопление на Швеция има своите критици. Те твърдят, че страната избягва реално рециклиране, като изпраща боклука за изгаряне. Ръководителите на заводи за хартия твърдят, че дървесните влакна могат да се използват до шест пъти, преди да се превърнат в пепел. Ако Швеция гори хартия преди този етап, тя изчерпва потенциала за истинско рециклиране и замяна на използвана хартия със свежа суровина.

Грипуол казва, че целта на Швеция е на първо място да спре хората да изпращат отпадъци за рециклиране. Национална кампания от години информира за ползите от поправянето, споделянето и повторната употреба.

Тя определя шведската политика за внос на отпадъци за рециклиране от други държави като временно положение. „Има забрана за сметища в държавите членки на ЕС, така че вместо да плащат глоба, те ни изпращат боклука си като услуга. Тези държави трябва и ще построят собствени заводи, за да намалят отпадъците си, както и ние работим усилено да постигнем това в Швеция“, казва Грипуол.

Шведските общини инвестират индивидуално във футуристични техники за събиране на боклука, като автоматизирани вакуумни системи в жилищните блокове, които премахват нуждата от транспортиране, и подземни контейнерни системи, които освобождават пространство и елиминират неприятните миризми.

А какво ще прави Швеция, ако държавите членки на ЕС спрат да й изпращат боклук, за да захранва системите си за отопление? Грипуол казва, че шведите няма да замръзнат, защото страната разполага с биогорива, които са готов заместител на вносните отпадъци.

Снимка: Pixabay.com

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

шопендар
# 0
08:12 | 10 December 2016
въпрос на манталитет който се изгражда с десетилетия,,но да видим как ще се справят сега с новите си съграждани от изтока,сигурен съм че успехът им ще бъде като нашият с циганите,.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg