Швейцария отпуска на България 76 млн. франка

568
Швейцария отпуска на България 76 млн. франка

Днес Председателството на Съвета на ЕС и Федералният Съвет на Конфедерация Швейцария, подписаха допълнение към меморандума за Разбирателство между ЕС и Швейцария, определящ швейцарския финансов принос за целите на разширяването на ЕС, според който България получава контрибуция от 76 милиона швейцарски франка.

Това съобщиха от Българкото прдставителство в Съвета. Официалното наименование на тази помощ е "Принос за намаляване на икономическите и социални различия в ЕС", като средствата са предназначени за 4 области-сигурност и стабилност, усъвършенстване на инфраструктурите и околната среда, насърчаване на частния сектор и социално и човешко развитие.

 Подобни средства, в размер на 1 милиард швейцарски франка, получиха и присъединилите се през 2004-та година десет нови държави-членки. Финансовата помощ за Румъния, определена също в подписания днес меморандум е 181 милиона швейцарски франка.

Междувременно в Берн продължават дискусиите около свободното движение на граждани на двете най-нови членки на ЕС. Докато Швейцария настоява върху провеждането на референдум, с който да бъде одобрено или съотвено- не бъде одобрено свободното движение, ЕС иска еднакво отношение към всички свои страни членки.

БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg