Швейцарски анализатори: Най-лошото все още предстои

557
Швейцарски анализатори: Най-лошото все още предстои

Най-лошото все още предстои считат швейцарски анализатори, коментирайки ситуацията на финансовите пазари.Те предвиждат, че несигурността на борсите ще продължи и през 2009г. и дори може да се влоши.

"Ситуацията на пазарите може да се влоши още", казва икономистът от Центъра за конюктурни изследвания KOF Ингве Абрахамсен. Според анализатора от "Креди Сюис" Томас Херман "много трудно е да се разбере кога пазарът ще се стабилизира, ситуацията остава много трудна. Ние не знаем коя мярка ще има такъв ефект, че да възстанови доверието".

За преподавателя от Търговската школа IMD в Лозана Артуро Бри, светът е изправен пред най-лошата криза в историята, по-лоша и от тази през 1929 г. заради взаимозависимата природа на сегашната глобализирана икономика.

"Няма друга причина при сриването на пазарите освен липсата на доверие", казва той. Според Бри, най-лошото е преживяно от борсите тази седмица.

 "Няма обаче да се учудя ако греша", добавя веднага той. "Паниката и съмнението са повсеместни", коментират анализатори на банка "Wegelin". Бри предрича, че "доверието може да се възвърне само малко по малко, благодарение на ясни решения на регулаторните органи и по-голяма прозрачност".

 Анализаторът Дейвид Вартенвейлер от банка "Julius Baer" счита, че банките и финансовите институции тръгват по пътя на дълъг процес на "дезинтоксикация" от прекомерни рискове, натрупани през годините.

"Ние, без съмнение, сме стигнали до ниво, където можем да видим дъното, но все още има много рискове. Важни институции все още остават твърде уязвими. Пазарите могат да преживеят още големи трусове", смята той. Процесът, подобен на прочистване от токсични продукти, може да продължи и през 2009 г., счита той: "Пациентът е все още под интензивно лечение и е далеч от възстановяване".

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg