Швейцарците притежават много оръжие. Защо няма масови стрелби?

15795
Швейцарците притежават много оръжие. Защо няма масови стрелби?

© Pixabay

В Швейцария не е имало масова стрелба от 2001 г., когато мъж влезе в регионалния парламент на кантона Цуг и уби 14 души, след което се застреля.

В страната има около 2 млн. частни оръжия при население от 8.3 милиона души. През 2016 г. в Швейцария е имало 47 убийства, извършени с огнестрелни оръжия. Като цяло нивото на убийствата в страната е близо до нула.

Швейцарците обаче имат някои конкретни правила и регулации за употребата на огнестрелни оръжия.


От Business Insider са разгледали връзката на страната с оръжията в исторически план, за да проучат защо там стават много по-малко инциденти, в сравнение със САЩ.

В Швейцария са вманиачени по това хората да се научат да стрелят правилно. Всяка година там се организират състезания за стрелба за деца на възраст между 13 и 17 г.

Knabenschiessen е традиционен ежегоден фестивал, организиран в Цюрих, който датира от 17-и век. В миналото състезанието е било само за момчета, но от 1991 г. в него вече могат да участват и момичета.

Деца от цялата страна се включват в състезанието, което се провежда през септември, за да премерят силите в стрелбата по мишени.

Въоръженото население помага за това швейцарците да запазят неутралитет в продължение на повече от 200 години. Позицията на Швейцария е на "въоръжен неутралитет."

Страната не е участвала във въоръжен международен конфликт от 1815 г., но швейцарски войници помагат с мироопазващите мисии по света.

Много швейцарци гледат на притежанието на оръжие като на патриотичен дълг да защитят родината си. Повечето от тях трябва да се научат как да боравят с огнестрелно оръжие.

А за разлика от САЩ, в Швейцария има задължителна военна служба за мъжете. Всички мъже на възраст между 18 и 34, които са "годни за служба", получават пистолет или карабина и обучение как да ги използват.

След като отбият военната си служба, мъжете могат да закупят оръжието, но трябва да си извадят разрешително за него.

В последните години швейцарското правителство гласува за намаляването на въоръжените сили на страната. 

През 2000 г. над 25% от притежаващите оръжие швейцарци са споделили, че го използват за военна или полицейска служба. В същото време този процент в САЩ е под 5.

В добавка към полицейските оръжия, в страната има около 2 млн. частни оръжия. Цифра, която намалява в последното десетилетие.

От швейцарското правителство изчисляват, че около половината от частните оръжия са военни карабини, използвани преди това в армията. Има признаци обаче, че съотношение хора към броя на оръжията намалява.

Според проучване от 2007 г., Швейцария е имала третото най-голямо съотношение на цивилни огнестрелни оръжия на 100 жители (46), като по този показател пред нея са единствено САЩ (89) и Йемен (55).

Изглежда, че това съотношение обаче намалява през последното десетилетие. В момента се смята, че в Швейцария има по едно цивилно огнестрелно оръжие на всеки четирима души.

Продавачите на оръжия следват строги процедури за издаване на лицензи.

Швейцарските власти решават на местно ниво дали да издават на хората разрешителни за оръжие. Всички, които имат оръжие в съответния кантон, също така се водят на отчет, въпреки че ловните карабини и някои полуавтоматични оръжия не са включени в изискванията за разрешителни.

Полицията в отделните кантони обаче не издава разрешителни лесно. Властите може да се консултират с психиатър или да говорят с властите от други кантони, където евентуалният купувач на оръжие е живял преди това, преди той да получи одобрение.

Швейцарските закони са направени така, че да не се допуска хората, които са склонни към насилие или некомпетентни, да притежават оръжие. Хора, които имат присъда, свързана с алкохол или наркотици, също нямат право да купуват оръжие.

Според закона, всеки със склонност към насилие също не може да си купи такова.

Собствениците на оръжие пък трябва да доказват, че могат да зареждат и да стрелят, като също така трябва да издържат специален тест, преди да получат разрешително.Снимка: Swissrifles.com

Швейцарците обаче също не са безгрешни, когато става въпрос за оръжия.

В страната е регистрирано едно от най-високите нива на насилие с огнестрелни оръжия в Европа, а повечето смъртни случай с огнестрелно оръжие в страната са самоубийства.

По света по-строгите закони за оръжията се свързват с по-малко смъртни случаи. Същото важи и за Швейцария.

След като дълго време позволява на местните кантони да определят правилата относно употребата на оръжие, държавата предприема първите федерални регулации на оръжията през 1999 г., след като престъпността се увелича през 90-те години.

От тогава са направени още промени, така че страната да е в крак с европейското законодателство по отношение на оръжията и смъртните случаи с огнестрелно оръжие, в това число и самоубийствата, продължават да намаляват.

Повечето хора нямат право да носят със себе си оръжие в Швейцария. Разрешителните за това се получават трудно в страната и повечето хора, които не са охранители или полицаи, нямат такива.


"Ние имаме оръжия вкъщи, но те се държат там с мирни цели," споделя през 2013 г. пред BBC Мартин Килиас преподавател по криминология в Университета на Цюрих. "Няма смисъл да изнасяш оръжието си от вкъщи в Швейцария, защото е незаконно да се носи оръжие по улиците."

Ловджиите и занимаващите се със спортна стрелба имат право да транспортират оръжията си само от дома си до мястото, където ще стрелят — те не могат просто да се отбият на кафе с карабината си.

По време на транспортирането им те също така не трябва да са заредени, за да се избегне неволното произвеждане на изстрел.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

случаен
# 0
20:03 | 4 March 2018
Когато от пруския генерален щаб ги питали как ще се справят с три път по голямата армия, те отговорили всеки швейцарец ще стреля по три пъти. и увеличили дистанцията на тренировъчна стрелба от сто на триста метра.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg