Сиера Леоне стартира първите блокчейн избори в света

1472
Сиера Леоне стартира първите блокчейн избори в света

© Google

Гражданите на африканската страна Сиера Леоне отидоха до изборните урни на 7 март тази година, като този път ситуацията е малко по-различна – 70% от вота за избор на нов президент се записва на технология, изработена на базата на блокчейн модела – нещо, което се случва за първи път в света. 

Технологията, създадена от Леонардо Гамар от компанията Agora, архивира гласовете на анонимен принцип в регистър, като по този начин осигурява моментален достъп до изборните резултати. 

„Анонимните бюлетини се записват на блокчейна на Agora, който ще бъде публично достъпен за всяка заинтересована страна с цел преглед, проверка и валидация”, казва Гамар, цитиран от TechCrunch.


„Това е първият път, в който правителствени избори разчитат на блокчейн технологията”, добавя той.

По думите му, Сиера Леоне иска да създаде среда на доверие сред гласоподавателите.

Чрез използването на блокчейн, който да записва гласовете и изборните резултати, страната се надява да изгради легитимност около изборите и да намали възможностите за обвинения между политическите партии в страната, става ясно от думите на Гамар.

Макар, технологията да покрива 70% от гласовете и да служи като метод за плурализъм, е особено интересно да се види приложението ѝ в страна като Сиера Леоне, чието население достига 7.4 млн. души.

Крайната цел на това начинание включва и съкращаване на разходите за провеждане на избори чрез хартиени бюлетини и намаляване на корупцията в изборния процес.

„Ние сме единствената компания в света, която е изградила напълно функционална блокчейн платформа за гласуване”, казва Гамар, добавяйки, че електронните машини за гласуване по света са твърде уязвими за проблеми със сигурността.

„По тази причина много американски щати и чужди държави се върнаха към хартията”, казва той.

Финансират копаенето на криптовалути на село с европейски париКопаенето на криптовалути е една от дейностите, която попада в обсега на мярка 6.4 по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020

Според него, блокчейн технологията е единствената съществуваща система, която може да осигури прозрачност, ако приемем, че след 50 години всички национални избори по света ще стават електронно.

Въпреки че това се случва засега само в една държава, Гамар и неговият екип планират да разширят обсега на продукта си сред други африкански страни, след което и по целия свят.

Засега резултатите от изборите все още не са ясни, тъй като предстои втори тур, като се очаква окончателният избор да стане ясен на 27 март тази година.

Победителят от вота ще наследи настоящия президент Ърнест Баи Корома, който управлява Сиера Леоне от десетилетие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg