СИФ: Нестабилността на финансовия пазар - най-големият риск за световната икономика

482
СИФ: Нестабилността на финансовия пазар - най-големият риск за световната икономика

Глобалните финансови рискове и сигурността на хранителните и енергийните доставки са начело в списъка с основните потенциални заплахи за световната икономика през тази година. Това подчертава в публикувания си днес доклад "Глобални рискове 2008" Световният икономически форум (СИФ), цитиран от ДПА.

В доклада се отбелязва, че възможността от рецесия на американската икономика, провокирана от кризата с високорисковите ипотечни заеми, показва необходимост от ново мислене в отговор на революционните промени на финансовите пазари през последните 20 години. Тези промени изискват нова рамка за управление на рисковете.

Базираната в Женева икономическа институция предупреждава също, че сигурността на хранителните доставки ще се превръща във все по-сложен политически и икономически проблем през следващите няколко години. А при рекордно високи цени на суровия петрол СИФ препоръчва подобрен подход за осигуряване на надеждни енергийни доставки.

Докладът е съставен с помощта на информация от над 100 високопоставени бизнес лидери, отговорни лица и водещи академици, и е публикуван в сътрудничество с редица финансови компании, сред които Ситигруп(Citigroup), Суис Ре (Swiss Re) и Марш енд МакЛенън (Marsh & McLennan), отбелязва ДПА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg