Силата на клиентското търсене остава двигател за ръста на цените в САЩ

5703
Силата на клиентското търсене остава двигател за ръста на цените в САЩ

© Unsplash

След две години рязко покачване на цените, икономистите все още не могат да постигнат съгласие какви точно са причините за най-тежката инфлационна криза в света от десетилетия насам.

Сред обичайните виновници са пречките по веригата на доставки от времето на пандемията, войната в Украйна и различни икономически политики на САЩ, но според други причината е "алчната инфлация" - идеята, че компаниите използват по-високите нива на инфлация като оправдание за повишаване на цените и увеличаване на маржовете си, пише CNN.

Според предварителните резултати от проучване на Федералния резерв на Ню Йорк обаче, може да става дума за нещо друго.


Проучването, проведено сред 700 предприятия в Ню Йорк, Атланта и Кливланд, установява, че силата на клиентското търсене превъзхожда всички останали фактори, които компаниите преценяват при определянето на цените, включително стабилните маржове на печалбата и общата инфлация.

От чай до кетчуп: Рафтовете са все по-празни заради криза с доставкитеСупермаркетите се затрудняват да предвидят търсенето и не сключват нови договори за доставка

Това означава, че бизнесът по същество може да определи толкова високи цени, колкото иска, стига те да не са толкова високи, че да отблъснат клиентите. С други думи, говорим за доброто, старомодно търсене и предлагане, допълва CNN.

Повече от 82% от анкетираните заявяват, че търсенето е фактор при вземането на решения за ценообразуване, докато само 52% заявяват, че вземат предвид общия темп на инфлация при определянето на цените.

Колко още са склонни клиентите да плащат по-скъпо?

Клиентите са се научили да търпят повишаване на цените, обяснява Джон Женг, професор по маркетинг в училището Уортън към Университета на Пенсилвания.

"Като потребител по време на инфлация вие знаете, че разходите на компаниите се увеличават, така че следователно ставате по-възприемчиви към по-висока цена", казва той. Одобрението на повишаването на цените може да подхрани още по-високи цени в бъдеще - цикъл, който трудно може да бъде прекъснат, допълва Джън.

Сушата в Испания повиши цените на зехтина до 26-годишен връхЦените се повишават от 2020 г. насам, защото потребителите се хранят и готвят у дома по-често по време и след пандемията

Ресторантът за паста със сирене "Мистър Мак" в Манчестър, Ню Хемпшир, опитва да повиши цените малко по малко, за да се справи с инфлацията през 2021 г., но това не е достатъчно, за да покрие увеличението на разходите на бизнеса, казва вицепрезидентът Марк Мърфи пред CNN.

Опасявайки се от недоволство на клиентите, ресторантът приема по-малки маржове, а когато най-накрая вдига цените, Мърфи признава, че решението било "болезнено".

"Ежедневно преглеждахме продажбите и поръчките си и проверявахме всеки отзиви, за да видим какво казват хората. Беше много страшно.", допълва той.

Въпреки тези страхове повишените цени не са ударили бизнеса. "В крайна сметка установихме, че клиентите може и да не са доволни, но и не са изненадани. Те разбраха, че цените се увеличават. Видяха го навсякъде.", обяснява Мърфи и допълва, че ресторантът е вдигнал цените повече от веднъж, за да догони инфлацията.

Ще има ли почивка от високите цени

Според отчетите им за първото тримесечие, мултинационални компании като Colgate, Procter & Gamble и PepsiCo, са повишили цените с двуцифрени проценти през изминалата година, изпреварвайки темпа на инфлацията в САЩ.

Въпреки това, тъй като Федералният резерв повишава лихвените проценти и икономиката се забавя, клиентите може скоро да не са толкова склонни да плащат скъпо за стоки и услуги.

Индикаторите за рецесия в САЩ светят в червеноЗабавянето на потреблението вече е твърдо в ход, според анализатори

Компаниите може би вече се съобразяват с тази промяна: Анкетираните от ФЕД в Ню Йорк заявиха, че очакват по-нисък натиск върху разходите и цените през следващата година.

Емили Нети, сватбен фотограф в Сиракуза, Ню Йорк, казва, че през последните две години многократно е вдигала цените с няколкостотин долара, за да може да плаща конкурентно на допълнително наетите фотографи и редактори. Въпреки това, е наясно, че местната клиентска база може скоро да поиска да намали разходите си.

"Започнах да забавям темпото на собствения си пазар в Сиракуза. Засега предвиждам да увеличавам цените със 100, а не с 300 долара, за да мога да отговоря на пазара", допълва фотографът.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg