Силен ръст на европейските индекси

445
Силен ръст на европейските индекси

Европейските индекси стартираха първия ден на новата седмица силно на положителна територия. Индексът следящ представянето на най-големите европейски компании - DJStoxx 600 се повиши с 4.4% до ниво от 214.14 пункта.

С 5% нарастна британският FTSE 100, а френкият САС 40 добави дори повече, повишавайки се с 5.1%.

Сред най-добре представящите се индекси бяха тез на развиващите се европейски пазари. Румънските борсови показатели бяха сред водещите по повишение, като индексът ВЕТ добави 8.2% към стойността си, а финансовият BET-Fi се повиши с 12.6% към стойността си.

Българските индекси също бяха сред най-добре представящите се, след като в ранната утрин регистрираха ръстове от по над 7%.

Чешкият РХ 50 добави 6.9%, а унгарският BUX се повиши с 5.6% към стойността си до ниво от 15 400 пункта. Сред най-слабо повишаващите се индекси в региона бе този на варшавската фондова борса, като индексът WIG 20 се повиши едва с 2.3%.

Положителното настроение като цяло обхванало европейските пазари се предопредели от ръста на азиатските и след непрекъснато оповестяваните новини за съвместни действия на правителствата и централните банки по света за излизане от финансовата криза.

Поевтиняването на петрола до нов над годишен миниму бе друг фактор, който предопределя положителното настроение обхванало международните пазари.

На фона на всеобщото повишение руските индекси се търгувах на отрицателна територия, като деноминирания в долари индекс RTS загуби 1.5% от стойността си до ниво от 832.3 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg