Силен ръст на щатските и европейските индекси в петък

700
Силен ръст на щатските и европейските индекси в петък

След силния си спад в началото на вече изминалата седмица, щатските индекси приключиха последния ден на търговия със значително повишение, след като от Фед изненадващо намалиха сконтовите лихви с 0.5 процентни пункта в усилията си да успокоят паричните пазари.

Лихвите по рефинансиране на банките бяха понижение до 5.75% на годишна база от 6.25% преди това.

Индексът Dow Jones завърши петъчния ден с повишение от значителните 233.30 пункта, или 1.82% до ниво от 13 079.08 пункта, като отново съумя да се повиши над психологическото ниво от 13 000 пункта.

През следващата седмица обаче, инвеститори и анализатори с интерес ще следят дали индексът ще съумее да се запази на нива над последното, което може да предопредели и движението му през следващите седмици.

Действието на Фед се определя, като предшестващо такова за понижение на федералните краткосрочни лихви в най-голямата световна икономика, които не са били променяни през последната една година и са при ниво от 5.25% на годишна база.

Анализатори коментират обаче, че ако пазарът не получи очакваното понижение на краткосрочните лихви, ръстът на щатските индекси може да е краткосрочен и те отново да възобновят силния си спад наблюдаван в началото на седмицата.

От Фед продължават да изразяват опасения относно инфлационния натиск в страната, като инфлацията е опасност номер едно пред икономиката. Това се приема и от голяма част от анализаторите, като предупреждение, че няма скоро да станем свидетели на понижение на краткосрочните лихви.

За последните две седмици индексът Dow загуби близо 6% от стойността си, след като на 19 юли завърши при рекордните 14 000 пункта.

Повишение в петък отбелязаха и останалите основни щатски индекси, като широкият Standard & Poor's 500 добави към стойността си 34.67 пункта, или 2.46% до ниво от 1 445.94 пункта, докато технологичният Nasdaq се повиши с 53.96 пункта, или 2.2% до ниво от 2 505.03 пункта.

Силно повишение в петък отбелязаха акциите от почти всички сектори на икономиката, като осезателно бе то и при книжата на финансовите компании, като тези на JPMorgan Chase & Co. добавиха 3.4% към стойността си, докато тези на Merrill Lynch и Lehman Brothers се повишиха с по над 6%.

Повишение в последния си ден на търговия регистрираха и европейските такива, като немският DAX добави към стойността си 1.5%, докато основния британски индекс FTSE 100 се повиши с 3.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg