Силен спад регистрираха китайските индекси, след масирани разпродажби

392

Китайският основен индекс регистрира понижение от 4.9% днес, което бе и най-голямото му дневно понижение от осем месеца насам.

Спадът на индекса се предопредели от растящите притеснения на инвеститорите, че китайските компании са “надценени”, на фона на поскъпването им през последните седмици до нови максимуми.

Индексът Shanghai Composite Index загуби 4.9% до ниво от 2 786.33 пункта, или най-голямото му дневно понижение от 7 юни миналата година.

Индексът, отчитащ промяната на по-малките китайски компании, също се понижи значително, понижавайки се с 5.8% до ниво от 655.53 пункта.

Анализатори определят като основна причина за резкия спад “прибиране на печалби” от големи институционални инвеститори, на фона на достигнатите рекордни стойности през последните седмици.

На 24 януари шанхайският индекс завърши при рекордно високо ниво от 2 975.13 пункта, след което стартира спада си с понижение от 4% на следващия ден.

След спада при индекса, намаляват и очакванията на инвеститори и анализатори, че той може да премине психологическото ниво от 3 000 пункта в краткосрочен аспект.

Понижението днес става реалност и след предупрежденията, отправени от регулаторните органи, че със силното повишение на индексите през последните седмици, нарастват рисковете за инвеститорите в краткосрочен аспект.

От началото на годината основния китайски индекс е регистрирал ръст от 9.5% без да се отчита днешното понижение. За цялата изминала година индексът регистрира ръсто от значителните 134%.

В същото време индексът Shenzhen е нараснал с 26.4% от началото на годината, преди днешния му спад.

Друга причина инициирала рязкото понижение на индексите бе опасенията на пазарните участници, че регулаторните органи могат да въведат административни ограничения на финансовите пазари, за да се предотврати евентуален срив на финансовите.

Китайските компании се търгуват при относително високо съотношение цена-печалба, от около 33, а това за някои от най-големите компании е дори по-високо, като на застрахователната компания China Life Insurance то възлиза на 100.

Спадът през днешния ден се е повлиял от понижението при големите китайски компании, като акциите на China United Telecommunications загубиха 9.3% от стойността си, а тези на China Petroleum & Chemical се понижиха с 8.8%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg