Силен спад в цената на петрола

522
Силен спад в цената на петрола

Фючърсите на суровия петрол отбелязаха силен спад вчера по време на търговията си на щатските пазари, като по време на азиатската си търговия продължиха с низходящото си движение.

Вчера по време на търговията си в САЩ ценната суровина загуби 2.45 долара от стойността си, или 1.8% до ниво от 134.55 долара за барел, като в Азия понижението се екстраполира и ценната суровина поевтиня с нови 56 цента.

Спадът в цената на суровината се предопредели от данните за запасите на петрол и петролни продукти в най-големия им световен потребител САЩ.

От енергийното министерство на САЩ отчетоха повишение в запасите на суровината за изминалата седмица, което, макар и минимално, се оказа напълно в противоположна посока на очакванията за спад в запасите с 1.7 млн. барела.

Доклад за потреблението на бензин в САЩ, отчел най-ниското такова от януари миналата година, бе друга причина, предопределила спада на "черното злато". До голяма степен за това повлияха и рекордните цени на бензина.

По-голямо повишение от очакванията са отбелязали и запасите на дестилирани горива, които включват дизела, отоплителното и самолетно гориво. Те са нараснали с 2.8 млн. барела за изминалата седмица.

Така от постигнатия си максимум при ниво от 139.89 долара за барел на 16 юни, ценната на суровина е отстъпила с близо шест долара до момента, или 4.3%. Цената на петрола обаче все още е с близо 100% над нивата си от същия период на миналата година.

Междувременно ФЕД запази нивото на лихвите в САЩ непроменено след края на двудневната си среща. Решението, макар и очаквано, инициира поевтиняване на щатската валута спрямо останалите основни такива.

На фона на поевтиняването в цената на петрола обаче тази на златото регистрира известно повишение днес, като благородният метал поскъпна с близо седем долара до ниво от близо 890 долара за тройунция с доставка през юли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg