Силициевата долина има нови критици – собствените си служители

3577
Силициевата долина има нови критици – собствените си служители

© Pixabay

В края на юни тази година служителите на Salesforce.com предприеха действие, което постави началото на нещо ново и невиждано в Силициевата долина.

Те протестираха.

Хиляди технологични специалисти от топ компании, включително Google, Amazon и Microsoft, започнаха в последно време да протестират срещу политиките на техните работодатели.

Основна причина за отключения гняв най-често се явяват спортните договори на технологичните компании с правителството на САЩ. Под прицел са споразуменията за използване на технологии за лицево разпознаване, дроновете, предназначени за военни цели, както и съвместната работа с властите, отговарящи за имиграцията в страната, пише CNBC.

Историята на технологичната индустрия помни емоционални изпълнителни директори, вземащи едностранни и импулсивни решения. Настоящето обаче ясно показва, че Силициевата долина се променя, което принуждава предприемачите да се адаптират.

В миналото служителите нямаха думата по отношение на етичните въпроси, свързани с работата. Лоялността на работниците се гарантира и чрез дебели договори, изискващи спазване на конфиденциалност отнсоно вътрешните дела на компаниите. 

Това пречеше на служителите да споделят мнението си, тъй като над тях тегне риск от уволнение. С други думи – няма свобода на словото в частните компнии. Реално собствениците могат да освободят всеки служител за каквото си решат, стига да не става дума за дискриминация.

Но в наши дни технологичните служители започват да получават все повече внимание от обществото.

Така например, служители на Salesforce и Microsoft протестираха срещу политиката на имиграционните, която води до разделяне на семейства на незаконни мигранти (нещо, което се случва още от времето на предходния президент на САЩ Барак Обама, но явно чак сега заслужава протести, бел. ред.).

Работници на Amazon пък изискаха от работодателя си да спре да продава софтуер за лицево разпознаване на полицията, а служители на Google успяха да накарат шефовете си да прекратят спорния договор с щатското правителство, познат като Project Mave. Проектът използва изкуствен интелект на Google за навигация на безпилотни дронове на бойното поле.

„Мисля, че това е пример за промяна в динамиката на силата”, казва Давида Пери, съосновател и партньор в Schwartz Perry & Heller, които се занимават с трудово право. Посочвайки протеста на служителите на Microsoft против разделянето на семейства на нелегани мигранти в САЩ, Пери смята, че протестиращите са били подкрепени от гнева на обществото по повод това, което се случва по границите.

„Ако Microsoft освободи всички, то това би предизвикало остра реакция на обществото”, казва тя.

Друга причина за „своеволията” на служителите е свързана с недостига на квалифицирани кадри. Компаниите от Силициевата долина, така или иначе, водят люта битка за привличането на добри кадри.

Защо Израел изпитва недостиг на технологични специалисти?Технологичният сектор е една от най-бързорастящите индустрии на Израел и обект на национална гордост

„Тези технологични компании са силно зависими от таланта”, казва Джеймс Байрън, професор в Yale School of Management. Според него, ако компаниите започнат да уволняват протестиращи работници, това може да накара кадрите на пазара на труда да отбягват тази конкретна фирма, тъй като там ги чака ограничаване на свободата на изразяване.

Google е единствената компания, която се соъбрази с исканията на служителите си, като обяви, че няма да подновява договора си с военните.

От друга страна, Microsoft и Salesforce заобикалят поводите за протест, като посочват, че техният софтуер няма нищо общо със ситуацията на границата между САЩ и Мексико. Salesforce даже дари 1 млн. долара на семейсвата, засегнати от имиграционата политика на щатското правителство.

„Горди сме от нашите служители за това, че са емоционални и имат глас, като ще продължим диалога по този и други важни въпроси”, казва говорителят на Salesforce.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg