Силните и слаби страни на PIGS

2273
Силните и слаби страни на PIGS

Дали Португалия, Ирландия, Гърция и Испания- страните, които бяха обединени под определението PIGS, се с блъскват с един и същ проблеми или разликите между тях са повече от приликите. Какви са проблемите им и какво можем да очакваме в бъдеще, вижте от следващия материал:

Ирландия

Слаба страна: Банковият сектор е основен проблем на келтския тигър, като почти цялата бездна на държавния дефицит от 32% от БВП се дължи на плана за спасяване на банките.

Финансовият сектор на Ирландия се разви отвъд границите на разумното и изпита върху себе си последствията от балона в имотния сектор. Кризата уби строителството и търговията с имоти, а домакинствата се сблъскват със сериозни трудности- тяхната задлъжнялост достига 150% от разполагаемия им доход.

Ако дефицитът се задълбочи през следващите месеци, това ще отслаби допълнително банките и индиректно ще рефлектира върху дефицита на държавите, притекли се на помощ, смята икономистът от Natixis Адел Рено.

Силна страна:Ирландия е силно конкурентна страна. Тя предлага по-ниски корпоративни данъци спрямо европейските си съседи и високообразована работна ръка. Специализирана е в доходоносни отрасли като фармация, химия, хранително-вкусова промишленост и износът се очаква да стане основният- макар на първо време единствен, мотор на възстановяване в средносрочна перспектива. BNP Paribas прогнозира, че през 2011 г. страната ще успее да отчете ръст от 1.5%.

Португалия

Слаба страна: Страната е специализирана в промишлености с ниска добавена стойност като текстил, сблъсква се с пряката конкуренция на страни с ниски производствени разходи като азиатските тигри, Тунис и Турция. В добавка основен неин клиент е само Испания, която се сблъсква със същите трудности. Перспективите за икономиката й са мрачни. Наскорошното повишение на ДДС и силно засегнатият пазар на труда потискат всички шансове за съвземане на потреблението. Според прогнозата на BNP Paribas през 2011 г. икономиката на Португалия ще се свие с още 0.2%.

Силна страна:От началото на новия век Португалия се ангажира с реформи в посока повишаване на конкурентоспособността на икономиката, но свиването на разходите оказа пагубно влияние върху потреблението

Испания

Слаба страна: Подобно на Ирландия, и Испания се сблъсква с последиците на имотния балон, засегнал малките банки, целия имотен пазар и сектора на строителството. Задълго...

Силна страна:Болният се подложи на шокова терапия и държавният дълг трябва да остане на нива, по-ниски отколкото в останалите страни в периферията на ЕС. Предприетите мерки започват да дават резултат: спестяванията на домакинствата се повишават, а икономическата активност да се преориентира, смятат икономистите от BNP Paribas. Но метаморфозата на икономиката ще отнеме време, през което страната разчита единствено на туризма.

Гърция

Слаба страна:Държавните финанси на Гърция са исторически лошо управлявани. Фискалните нарушения пък са пуснали културни корени в страната. Резултатът - рекорден за еврозоната бюджетен дефицит.

Икономиката на Гърция остана в рецесия със спад на БВП от 1.1% през третото тримесечие, а предприетите ограничения вероятно ще доведат до свиване на икономическата активност с още 3.1% през 2011 г.

Силна страна:Гърция остава страната с най-големия търговски флот в света- коз, който трябва да бъде използван в момента на съвземане на световната търговия. Туризмът остава силен сектор, а производителността на труда на час е по-висока отколкото в Испания и Португалия и вече гони средноевропейското ниво. Освен това пред нея предстои да се възползва от европейската помощ в размер на 8.5 млрд. долара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg