Силният франк накара швейцарците да пазаруват в чужбина

1560
Силният франк накара швейцарците да пазаруват в чужбина

Хиляди швейцарци преминават границите с Франция, Германия и Италия за да напазаруват по-евтини стоки. Силният швейцарски франк вдигна цените в магазините и удари туризма.

радският автобус потегля претъпкан от центъра на Женева и се насочва към границата с Франция. Почти никой не слиза, а 40 минути по-късно от другата страна на границата автобусът паркира пред Carrefour и десетки швейцарци се изсипват, за да се върнат натоварени с покупки два пъти по-евтини, отколкото в Швейцария, информира Ройтерс.

Швейцарският франк поскъпна с 18 процента спрямо еврото през последните 12 месеца, тъй като инвеститорите купиха милиарди франкове, смятани за спасително убежище от акции и облигации, чиито стойности пострадаха от финансовите кризи в САЩ и Европа.

Цените на стоките в Швейцария бяха по-високи и преди в сравнение с цените в Европа заради процъфтяващата швейцарска икономика. Сега цените са космически, което спъва туризма, намалява износа и кара стотици хиляди швейцарци да минават границата с Франция, Германия, Италия и Австрия, за да пазаруват по-изгодно.

Цюрихският вестник "Тагес Анцайгер" наскоро публикува данни, че печка на ИКЕА (IKEA) за 1299 франка (1114 евро, 1610 долара), струва 130 процента по-малко в Германия. Дезодорант за 5.90 франка (5,14 евро, 7,40 долара) струва 174 процента по-скъпо в Швейцария, детска седалка за кола струва 239 франка (208,5 евро, 301.4 долара) и е по-скъпа с 121 процента.

Това накара редица големи вериги магазини да започнат масови разпродажби на чужди стоки и да отказват зареждането им с нови. Силният франк ги прави непродаваеми в Швейцария, а вносителите не желаят да намалят цените.

Около половин милион швейцарци в страна с население 7.8 милиона души преминават границата поне един път месечно, за да пазаруват по-евтино, което струва на икономиката близо 3 милиарда франка (3.86 милиарда долара) годишно, посочи Томас Рудолф, преподавател по маркетинг и мениджмънт в университета "Сен Гален". Това е горчив урок по взаимосвързаността на европейската икономика за страна, която гордо отхвърли влизането в ЕС.

Големият износ, ниската безработица, умереният правителствен дълг запазиха швейцарската икономика силна, след като се възстанови от кризата през 2009 година, особено на фона на европейските си съседи, които се борят с големи държавни дългове, подкопали доверието на техните фондови пазари и възможността за изплащане на държавните облигации.

Женева и Цюрих непрекъснато са класирани сред най-скъпите градове в света, а Международният валутен фонд (МВФ) постави швейцарската икономика на 19-о място в света с брутен вътрешен продукт (БВП) над 487 милиарда франка (626 милиарда долара).

Швейцария поддържа отворени граници със съседите си и над 2 милиона души живеят близо до границата. Тъй като швейцарците са извън ЕС, те получават обратно данъка добавена стойност (ДДС) от 19-20 процента, който са платили в германските, френските, италианските и австрийските магазини. На тях им е изгодно дори след като са платили 8 процента ДДС, който Швейцария изисква да бъде платен за стоки, купени извън страната.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg