Слаби данни за продажбите на жилища удариха щатския фондов пазар

985
Слаби данни за продажбите на жилища удариха щатския фондов пазар

За щатския фондов пазар, традициите вече не са това, което бяха. В четвъртък, бенчмарк индексите решиха да разнообразят модела, който следват в последните няколко седмици – да започнат деня на негативна територия и да наваксат загубите преди края на сесията. Този път, Dow Jones Industrial Average подведе ентусиастите, като направи опит да прескочи най-високото си ниво от май 2008 г. насам и след като не успя, се гмурна надолу. Standard & Poor's 500 също падна, ударен от серия разочароващи икономически новини.

Търговията започна с ведро настроение, след като поръчките за дълготрайни стоки отчетоха 3% ръст за декември, с цял процентен пункт над очакванията на анализатори. Инвеститорите не се стреснаха от повишаването на броя на новоподадените молби за безработни, тъй като флуктуацията е нормална за сезона и не изненада никого.

Оптимизмът обаче бе подронен от данните за първичния пазар на жилища, като новозакупените домове паднаха с 2.2% през декември, при средна прогноза на Уолстрийт за повишение от 1.9 на сто. За да вгорчи допълнително настроението, индексът на Conference Board, следящ представянето на основни икономически показатели, се вдигна двойно по-слабо от очакваното през декември, с 0.4 на сто.

В четвъртък, инвеститорите разгледаха и обратната страна на монетата, що се отнася до решението на Федералния резерв да задържи лихвените равнища ниски поне до края на 2014 г. Докато в сряда те оценяваха как ходът ще стимулира бизнеса и потреблението, ден по-късно на преден план излезе евентуалната ерозия на печалбите на банките. Компонентата от S&P 500, следяща банковия сектор, се срина с 3.3%. Акциите на Wells Fargo поевтиняха с 3.8% до $29.05, а на Fifth Third Bancorp – с три на сто до $13.08.

Предвидимо, жилищните строители също преживяха тежък ден, със средно понижение от 3.4 на сто. PulteGroup паднаха с 2.4% до $7.80, а Lennar Corp. – с 2.9% до $22.13.

На корпоративния фронт, продължава сезона на обявяване на счетоводните резултати за последното фискално тримесечие, като според статистика на Bloomberg, от 151 компании, включени в S&P 500 и публикували балансите си до момента, 103 успяват да надскочат очакванията на пазара.

В четвъртък, спадът на Dow бе донякъде ограничен от силното представяне на Caterpillar, чиито книжа поскъпнаха с 2.1% до $111.31. Най-големият в света производител на строителна и минна техника се похвали с 60% скок на печалбите си за четвъртото тримесечие.

3M също се представиха по-добре от очакваното, с ръст на печалбите от 2.8%, поради засилване на продажбите в индустриалния си и транспортен сегмент. Акциите на дружеството напреднаха с 1.3% до $87.58.

Доставчикът на онлайн видео Netflix скочи с 22% до $116.01, като се похвали, че броят на абонатите стабилно расте.

Книжата на Time Warner Cable Inc. поскъпнаха с рекордните от април 2009 г. насам 7.8%, до $74.51. Вторият по големина доставчик на кабелна телевизия в САЩ отчете печалби за последното тримесечие, които надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт и обяви програма за обратно изкупуване на акции за $4 млрд.

J.C. Penney напреднаха с 19% до $40.72 след като компанията обяви, че може да покрие разходите по преструктурирането си, изчислявани на над $1 млрд, без да прибягва до заеми.

В лагера на губещите, вниманието приковаха AT&T, чиито книжа поевтиняха с 2.5% до $29.45 - най-силното понижение в Dow. Телекомуникационният гигант се похвали с приходи над очакваното, но излезе на загуба от $$6.68 млрд. за тримесечието, тъй като нереализираната сделка за придобиване на T-Mobile USA й струва $4 млрд. Отделно, компанията преоценява и други активи.

За 2012 г., AT&T предупредиха, че ръстът на печалбите ще е едноцифрен, докато анализатори се надяваха на повишение от около 11%.

E*Trade Financial съшо разочароваха Уолстрийт със счетоводните си резултати и бяха наказани със спад на котировките от 15% до $7.99.

Печалбите на SanDisk Corp. паднаха с 42% въпреки лекото подобрение на приходите от основна дейност, и акциите на производителя на флаш памет поевтиняха с 11% до $46.39.

В крайна сметка, поривът на Dow Jones Industrial Average да подобри рекорда си от май 2008 г. удари на камък и бенчмарк показателят завърши трета от последните четири сесии с понижение, губейки 22.33 пункта, или 0.2%, до 12,734.63.

Standard & Poor's 500 се понижи с 0.6% до 1,318.45, а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с 0.5% до 2,805.28.

Една от причините за стихналия ентусиазъм бе и фактът, че от началото на годината щатският фондов пазар тръгна прекалено силно и бързо, което в един момент стресна инвеститорите. За 2012 г., Dow е нагоре с 4.3%, S&P 500 – с 4.8%, а Nasdaq – със 7.7%.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg