След две години: Как пандемията промени навика ни да пием алкохол

1426
След две години: Как пандемията промени навика ни да пием алкохол

© pexels.com

Пандемията от COVID-19 се отрази на всички аспекти от живота ни, включително върху консумацията на алкохол в Европа.

За две години и пазарът се промени, и навиците ни да пийваме.

Скорошен доклад предупреждава, че може да има милион допълнителни хоспитализации в Обединеното кралство през следващите две десетилетия поради тревожното увеличение на консумацията на алкохол вкъщи по време на пандемията.

Как се промениха навиците на европейците да пият алкохол след COVID-19? Пием по-малко, по-често или пък точно обратното?

“COVID махмурлук”


През юли доклад на Института по алкохолни изследвания показа, че по време на пандемията във Великобритания се е увеличили случаите на “рискови” консуматори на алкохол. Това върви ръка за ръка със здравни и икономически проблеми.

В доклада пише, че има 20% ръст на смъртните случаи, свързани с алкохол, в страната през 2020 г., сравнено с година по-рано. Тази тенденция продължава и през 2021 г., макар локдаунът да е вдигнат.

Не всеки във Великобритания обаче е пил повече по време на пандемията. Резултатите показват, че някои потребители са намалили консумацията.

Авторите на доклада предупреждават, че влошените навици на хората, които пият алкохол, ще доведат до един милион повече хоспитализации, които ще струват на английското здравеопазване 1.4 млрд. евро през следващите 20 години, пише Euronews.

По-малко пиене, повече пушене

Малко по-различна ситуация откриваме във Франция. Според проучването на Coviprev, проследяващо промените в поведението на французите по време на пандемията, консумацията на алкохол е намаляла.

Годишните световни продажби на ирландско уиски растатОт само 4 работещи дестилерии за уиски през 2010 г., сега в страната има 42

Близо ¼ от жителите на Франция отбелязват, че са намалили консумацията през последните две години. 65% от респондентите са запазили същото ниво на потребление. Един от десетима е пил повече.

Откриваме негативния ефект от пандемията от COVID-19 другаде. Повече от ¼ от пушачите отчитат, че са започнали да пушат повече.

Като основни фактори за това авторите на проучването посочват скука, отсъствие на занимания, стрес и удоволствие. В заключенията им пише, че повишаването на консумацията на алкохол и цигари е свързано с “висок риск от тревога и депресия”.

Търсене на помощ

Германия е една от страните в Европа с най-високи нива на консумация на алкохол. По време на пандемията много повече хора са потърсили помощ за справяне с пристрастяването си.

От Асоциацията на анонимните алкохолици отчитат двойно повече работа - те са отговаряли на два пъти повече позвънявания на ден.

След скок на продажбите на алкохол в началото на локдауна, много хора са решили да опитат да се справят с проблематичното ниво на консумация на алкохолни напитки. Членовете на семейството най-накрая са осъзнали какви количества алкохол консумират, казват от асоциацията.

Според данни на германския Център за зависимости, три милиона германци на възраст от 18 до 64 години имат проблеми с алкохола през 2018 г.

Много хора имаха навика да пият на работното място. В много случаи това стана невъзможно, отбелязват репортери на France 24 през 2021 г.

Производителите на Jeam Beam и Macallan продават бизнеса си в РусияПроизводителите на бърбън Jeam Beam и на уиски Macallan са се споразумели да продадат бизнеса си в Русия на местното ръководство на компанията Maxximum Russia

Хората трябваше да започнат да пият у дома. Техните съпрузи и семейство можеха да видят колко пият реално и така се стигна до момент на осъзнаване на проблема.

Ефектът върху жените е по-голям, отколкото при мъжете

Подобно на Великобритания, пандемията влоши проблема с алкохола в Италия.

По време на пандемията е отчетен ръст от 24%, сочат данни на Италианския здравен институт (ISS). За първи път тийнейджърките на възраст между 14 и 17 години изпреварват момчетата в категорията високорискова употреба на алкохол.

Условията на живот по време на паднемията са се отразили и на друга възрастова група - на всички жени до 60-годишна възраст. Има ръст на неконтролираната консумация на алкохол, употребата му по време на онлайн срещи и други. Той се дължи на повишеното напрежение, изолацията, икономическите проблеми, работата, взаимоотношенията и страховете сред населението.

Според Movendi International - едно от най-големите независими глобални движения за превенция на алкохола, за тези резултати спомага дерегулацията на правилата за алкохолна политика в Италия, особено на онлайн търговията на дребно с алкохол и доставката на алкохол.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg