Смъртността от рак в Европа пада с намаляването на пушачите

620
Смъртността от рак в Европа пада с намаляването на пушачите

Броят на европейците, умиращи от ракови заболявани е намалял поне с 8% през първата половина на десетилетието, до голяма степен благодарение на намаляващия брой на пушачите, информира Bloomberg, позовавайки се на данните от проучване.

Намаляване на смъртността се наблюдава в цяла Европа, като хората на средна възраст отчитат най-добри резултати. Най-голям спад на смъртността се отчита при заболяванията от белодробни или други ракови образувания, свързани с пушенето, следвани от тези на стомаха, дебелото черво и на гърдата, според проучването.

Смъртността от този вид заболявания достига своя връх в Европа през 1988 и оттогава постоянно се понижава.

В периода 2000-2004 г. е всяка година са умирали 168 мъже на всеки 100 000 и 96.9 жени на всеки 100 000, в сравнение със 185.2 и 104.8, респективно, десетилетие по-рано.

Благоприятните тенденции при смъртността от ракови заболявания е Европа продължават през последните години. Това се дължи основно на намалелите заболяванията на белите дробове и при други форми на рак при мъжете, свързани с тютюнопушенето, с постоянния спад на смъртността при рака на стомаха, както и при рака на дебелото черво.

Прегледите и ранното установяване на рака на шийката на матката и на гърдата, както и подобреното лечение, водят до намаляване на смъртността при тях.

В Унгария, Чехия и Полша има най-висока смъртност от ракови заболявания при мъжете, докато в Швеция, Финландия и Швейцария тя е най-ниска. Най-много жени умират от рак в Дания, Унгария и Шотландия, докато смъртността е най-малка в Испания, Гърция и Португалия.

Разликите се дължат на навиците, свързани с тютюнопушенето в Европа и подчертават нуждата от по-нататъшно намаляване на броя на пушачите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg