Смелите обещания на Илон Мъск - маркетинг или реалност?

2620
Смелите обещания на Илон Мъск - маркетинг или реалност?

© Instagram

Милиардерът Илон Мъск е известен с щедрите си обещания и прогнози.

Навярно поради това той си изгради име на визионер, човек - създател на космически ракети, достъпни електрически коли и общо взето месия на бъдещето.

Предприемачът е харесван от масовата общественост и често бива възприеман като супергерой, който знае тайна, която убягва на човечеството.

Мъск обаче се занимава с бизнес. Ако оставим маркетинга настрана, милиардерът управлява много сериозни начинания на стойност милиарди долари. Поради това, думите му често го вкарват в неприятности, особено когато обещаните продукти и заявените срокове се окажат по-скоро фикция, отколкото реалност.

Дори самият Мъск признава, че неспазването на сроковете, които сам си поставя, е нещо, за което може да бъде критикуван, пише CNN. 

„Понякога закъснявам”, каза Мъск по време на събитие на компанията от миналата седмица, на което беше представен напредъкът в работата по създаване на автономни автомобили. „Но го свършвам, екипът на Tesla го свършва”, добави той.


Ето някои от актуалните обещания и цели на Илон Мъск и докъде е стигнала работата по тях:

Автономни автомобили Tesla

Цел: Милион напълно автономни коли да са по пътищата до 2020 г.

Какво каза Мъск: „Чувствам се уверен да предвидя автономни роботаксита Tesla през следващата година”, посочи Мъск през миналия месец.

Статус: Трудно е да се повярва, че Tesla ще изпълни тази заявка навреме. Понастоящем няма нито една автономна кола на Tesla по пътищата, като софтуерът за подобно изделие не е готов.

Освен това компанията рискува сериозни неприятности, ако пусне бързо технологията на пазара, без да тества възможностите ѝ внимателно.

Компанията предприема радикално различен подход относно автономните технологии спрямо своите конкуренти, като Waymo, Ford и General Motors. Tesla не използва LIDAR-сензори, които използват почти всички конкуренти, чрез които колите могат да идентифицират заобикалящата ги среда, и не изгражда пътни карти с висока детайлност, които да помогнат за движението на самоуправляващите се превозни средства.

Уникалният подход може да доведе Tesla или до голяма победа, или до срамна загуба.

Мъск: Tesla пуска автономни роботаксита догодинаДо 2020 година по улиците ще се появат автономни „роботаксита” с марка Tesla.

Така или иначе, това няма да е първият път, в който Мъск поставя срокове, които не се изпълняват. През октомври 2016 г. той посочи, че Tesla ще може да превози човек от Лос Анджелис до Ню Йорк до края на 2017 г. „без нуждата от никакво докосване” на волана. Но това все още не се е случило.

Въпреки това, Мъск настоява, че автономните коли ще играят голяма роля в бъдещето ни.

Той вярва, че един ден автономното пътуване ще бъде на цена, по-ниска от тази на билета за градския транспорт.

Пикап Tesla

Цел: Tesla ще пуснат пикап до април 2019 г.

Какво каза Мъск: „Ще видим пикап, представен след 18 до 24 месеца”, каза той през април 2017 г. чрез публикация в Twitter.

Статус: През юли 2016 г. Мъск обяснява в блога на Tesla визията на компанията за пикап. По думите му, чрез Model 3 и нов пикап компанията ще отговори на нуждите на по-голямата част от потребителския пазар. Срокът и за това обещание изтече.

Разбираемо е, че Tesla съсредоточи цялото си внимание в своя нов Model 3, който Мъск описва като критичен за оцеляването на компанията.

Акциите на Tesla поевтиняха с 31% през първото тримесечие на тази година, което е най-големият спад в историята на компанията. Една от причините за това е, че правителството сви наполовина данъчния кредит за придобиване на електрическа кола.

С други думи, тези промени направиха колите на Tesla малко по-неизгодни за потребителите.

Електрически транспорт навсякъде

Цел: Всеки транспорт, с изключение на космическите ракети, да бъде захранван с електричество

Каква каза Мъск: „Самолетите, корабите и всички форми на транспорт ще станат напълно електрически. Не напловина електрически, а напълно”, каза той в интервю през октомври 2015 г. 

Статус: Експертите вярват, че прогнозите на Мъск ще се оправдаят, но все още има години на проучвания и разработки, преди това да се случи. Стартъпи и големи компании, като Boeing и Airbus, разработват електрически самолети.

Тези разработки обаче се отличават с лимитирани възможности, като не могат изобщо да се конкурират с обикновените самолети.

Електрическият транспорт постига повече положителни резултати, когато става дума за коли, автобуси, камиони и велосипеди. Но инфраструктурата, като станциите за зареждане, трябва да бъде готова, преди електрическият транспорт да стане норма.

В наши дни бензиностанциите са безкрайно повече спрямо станциите за зареждане с ток. Много потребители няма да посегнат към електрическите коли, докато инфраструктурата не ги убеди, че те са вече достъпна реалност.

Скоростно пътуване в тунели под земята

Цел: Тунели под земята могат да решат задръстванията в градовете

Какво каза Мъск: „Можете да облекчите всяко ниво на градско натоварване чрез мрежа от 3D тунели”, каза той по време на TED конференция през април 2017 г.

Статус: Boring Company - бизнесът на Мъск за транспортни тунели под земята, се опитва да намали разходите за изграждане на подобни съоръжения. Сега обаче компанията работи по обществен проект.

Тунелите ѝ могат да се използват за така наречения Loop – подземна магистрала за коли и Hyperloop - подземна тръба, която чрез вакуум позволява на електрически автомобили да се движат с неверояни скорости от близо 300 км/ч.

Boring Company понастоящем работи по Loop проекти в Лос Анджелис, Лас Вегас, Чикаго и между Вашингтон, Балтимор и Мериленд. Изграждането на Hyperloop тунели е трудна работа, тъй като те трябва да са прави, защото пътниците могат да усетят силата на гравитацията, ако има завои.

Мъск показа как работят подземните тунели на Boring Co. (видео)Милиардерът Илон Мъск демонстрира първия завършен демонстрационен тунел на неговата компания Boring Company

Освен това е голямо предизвикателство да се изгради тръба, която е в пълен вакуум, така че да не прониква никакъв въздух в нея. Експерти предупреждават, че при все избягването на задръстванията, на входа и на изхода на тези тръби може да се предизвика голям струпване, което би създало изцяло нов проблем.

Той може да се появи поради угрозата все повече хора да предпочитат пътуването с автомобил, вдъхновени от новата тръба.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
17:05 | 3 May 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg