Софтуер на Amazon разпознава човешкия страх

818
Софтуер на Amazon разпознава човешкия страх

© Pixabay

Софтуерът на Amazon за лицево разпознаване може да идентифицира дали даден човек изпитва страх, съобщават от компанията. 

Лицевото разпознаване е една от многото услуги, налични в Amazon Web Services (AWS), която е достъпна за разработчици.

Системата може да бъде използвана за анализ на мимиките и настроенията на хората.


Софтуерът идентифицира различни лицеви изражения и предвижда емоционалното състояние на хората чрез мимиките на техните лица.

Услугата използва изкуствен интелект, който се обучава от данните, които обработва.

Технологичният гигант посочи, че противоречивият инструмент включва подобрена акуратност и функционалност на лицевия анализ, като способност за идентифициране на пол, емоции и възраст.

„С тази версия разполагаме с подобрена точност на възрастовата идентификация”, посочват от Amazon в своя блог. „В допъление, разполагаме с подобрена точност при засичането на емоции (за всички 7 вида емоции: щастлив, тъжен, ядосан, изненадан, отвратен, спокоен и объркан), като добавихме нова емоция – страх”, посочват от компанията, цитирани от CNBC.

Сериозни инвестиции са вложени в създаването на софтуер, който може успешно да анализира човешките емоции, движение, глас и прочее. Сред компаниите, които работят по това, попадат Microsoft, Affectiva и Kairos.

Някои експерти обаче не са особено съгласни с твърдението, че софтуерът може успешно да разпознава емоции. Въпреки че е доказано, че изражението на лицето е свръзано с емоциите на хората, то човешките същества не са еднакви и различните култури имат свои униклани изразни средства, които включват и невербалната комуникация посредством мимики.

Така сходни изражения могат да изразяват повече от една категория емоции, като според експерти, не е възмножно да си сигурен, че усмивката значи щастие, сълзите – нещастие и прочее.

Сан Франциско забрани на полицията да ползва лицево разпознаванеПолицията в Сан Франциско няма право да използва софтуер за лицево разпознаване, решиха градските власти, превръщайки населеното място в първия град в САЩ, който въвежда регулация върху употребата на бързо развиващата се нова технология

„Много от настоящите технологии се опитват да правят това, прилагайки неща, които вярват, че са научни факти”, посочва критик.

Развитието на технологиите за лицево разпознаване засилва притесненията от приложението им в наблюдението и шпионажа, което може да навреди на поверителността.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg