Соларна електроцентрала в Африка ще захранва Европа с ток

925
Соларна електроцентрала в Африка ще захранва Европа с ток

Сред страните от Европейския континент е започнало обсъждане на идеята за финансиране на проекта за изграждане на соларна електроцентрала на територията на северна Африка и Средния Изток.

Това не е никак случайно, като се има предвид, че произведената от централата еленергия ще бъде предназначена за страните от Европа и островна Великобритания.

Стойността на проекта, носещ името "Дезъртек" е около 5 млрд. британски паунда, като се предвижда да бъдат изградени стотици генератори и хиляди огромни огледала

Произведената еленергия ще се транспортира до Европа и Великобритания с помощта на подводен кабел, минаващ на дъното на Средиземно море.

Капацитетът на централата ще бъде милиарди волтове, което е достатъчно за покриване на 1/6 от нуждите от еленергия в Европа, като ще бъдат намлени и карбоновите емисии.

Соларната централа няма да бъде от полза само на страните от стария континент – с нейна помощ солната вода ще бъде превърната в питейна, което значително ще подобри живота на жителите на пустините страни от региона.

Проектът за соларната централа се разработва от компанията Trans-Mediterranean Renewable Energy Corporation, като има подкрепата и на инженери и политици както от Европа, така и от страните от региона.

Европа ще осигури първоначалното финансиране, като се очаква стойността на инвестицията да достигне 200 млрд. паунда за следващите 30 години.

Учените са изчислили, че слънчевата светлина може да генерира до 10 000 пъти повече енергия за удовлетворяване на нуждите на човечеството, които се очаква да нараснат многократно в следващите 50 години.

По предварителни изчисления, ако по бреговете на северна Африка и Средния Изток бъдат изградени голям брой соларни централи, то те ще могат да произвеждат до 100 млрд. вата еленергия, необходима за покриване на 2/3 от нуждите на местното население и 1/3 за износ към Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg