Sotheby's ще разчита повече на Москва и Париж, отколкото на Лондон

828
Sotheby's ще разчита повече на Москва и Париж, отколкото на Лондон

Най-големият организатор на търгове в света Sotheby's съобщи, че обмисля разрастване в Москва и Париж и свиване на бизнеса в Лондон, Амстердам и Милано.

„За да се задържим на печалба, трябва да се нагаждаме към пазара, каза Робин Уудхед, изпълнителен директор за Европа и Азия в телефонно интервю за Bloomberg.com.

Sotheby's отвориха офис в Москва на 23-ти май, след като купиха френската къща Calmels Cohen на 29-ти март. Sotheby's, чието управление е ситуирано в Ню Йорк, намали продажбите си в западен Лондон. Според новата стратегия къщата ще спре да приема поръчки за по-малко от 3,000 лири (5,932 долара).

Къщата ще се концентрира предимно над работата с богати колекционери, които купуват и продават скъпи произведения на изкуството. За първото тримесечие на годината Sotheby's отбелязаха печалба от 24.3 млн долара или 37 цента за акция докато за същия период миналата година отчетоха загуба.
Според отчети за последните 20 години, къщата е имала печалба за първото тримесечие само 5 пъти.

В Лондон, който е вторият по големина пазар на къщата, тя планира да продаде произведения на импресионисти и на модерни автори на обща стойност 193 млн лири, или с 28% повече от продаденото миналия юни. В това число се включва автопортрет на Франсиз Бейкън оценен на 12 милиона лири. За сравнение, Christie's International's очаква продажбите през юни да достигнат 238 милиона лири.

Calmels Cohen ще бъде платформа към нови начинания, като провеждането на търгове за модерни tribal-art произведения, както и продажби на имения – един много доходен бизнес във Франция. Уудхед отказа да съобщи точно каква е цената, на която Calmels Cohen е купена, само лаконично заяви, че фирмата не е отчитала загуби.

В продължение на години Sotheby's гледаше на Франция като на източник за произведения, които да продава в Лондон и Ню Йорк. През 2006 г. продажбите във Франция достигнаха 62.6 млн евро (84.2 млн долара), което е увеличение от 43% спрямо предходната година. А експонати за повече от 180 млн евро бяха изнесени от Франция към Лондон и Ню Йорк.

В същото време продажбите на произведения на изкуството на Christie's във Франция, която е притежание на френския милиардер Франсоаз Пино, нараснаха със 75%, до 200 млн евро. Това до голяма степен се дължи на опитите на френското правителство да възобнови статута на Париж на световна столица на изкуството.

В Лондон къщата ще преустанови продажбите на по-евтините произведения на японски автори и ще се концентрира над работа с цели колекции. Същото се отнася за Амстердам и Милано.

От Sotheby's отказват да кажат колко служители ще бъдат съкратени. За момента в компанията работят 1,500 души. За сравнение, в Christie's работят 2,000 души.

Във вчерашната търговия на Ню Йоркската фондова борса акциите на Sotheby's приключиха на 47.29 долара. От началото на годината цената им се е покачила с 52%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg