S&P 500 се закова на място въпреки разочароващите новини от Европа

843
S&P 500 се закова на място въпреки разочароващите новини от Европа

Въпреки серията тревожни новини от Европа, бенчмарк индексите успяха да защитят нивата, постигнати в предходните няколко сесии, и за всеки пет позиции, отбелязали понижение на пода на щатските борси, седем регистрираха повишение.

Въпреки че Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0.1%, S&P 500 и Nasdaq се задържаха на позитивна територия.

Постижението си заслужава да се отбележи, като се има предвид, че борсовите индикатори достигат горната граница на диапазона, в който са заключени от август насам – положение, от което пазарът обикновено се отдръпва без колебания.

В сряда финансовият сектор прекъсна понижението, с което започна търговията, въпреки поредните разочарования, поднесени от Стария континент.

Предварителна статистика на Федералната статистическа служба изчислява, че германската икономика най-вероятно се е свила с 0.25% през последното тримесечие на 2011 г. Отделно, индустриалната продукция в Испания се срива със 7 на сто през ноември, след спад от 4.2% предходния месец – данни, които разгарят опасенията, че ръстът на брутния вътрешен продукт за последното тримесечие е бил отрицателен.

В същото време изглежда, че планът на президента на Европейската централна банка за спасяване на икономиката не работи. Регулаторите отпуснаха безпрецедентна по размер финансова инжекция на местните заемодатели, с надеждата да окуражат кредитирането и да стимулират бизнеса и потреблението. Овърнайт депозитите в ЕЦБ обаче удариха пореден рекорд, което потвърди подозренията, че вместо да отпускат заеми, европейските банки предпочитат да „паркират” свежите си средства на сигурно.

Възстановяването на щатската икономика обаче изглежда да набира скорост – констатира Федералния резерв в Бежовата си книга, публикувана в сряда, но допълва, че жилищният пазар остава в застой, а и има още какво да се желае относно разкриването на нови работни места.

Сред най-слабо представилите се сини чипове за деня бяха енергетиката и доставчиците на потребителски стоки, като Coca-Cola падна с 1.9% до 68.06 долара, Chevron – с 1.2% до 107.77 долара, а Exxon Mobil – с 0.8% до 85.08 долара. Опасенията за глобалната икономика възпряха инвеститорите да се доверят на компаниите от тези две индустрии.

Същите причини, плюс прогнозите, че зимата в САЩ ще се задържи мека до края на януари удариха цените на природния газ, който се срина до 28 месечен минимум. В отговор, Southwestern Energy загубиха 8% от стойността на книжата си до 29.92 долара, Cabot Oil & Gas Corp. паднаха с 11% до 69.62 долара, а Range Resources Corp. – със 6.3% до 54.36 долара.

Финансовият сектор обаче, който бе аутсайдерът на 2011 г. със загуба от 18%, започна 2012 г. ударно и в сряда спаси бенчмарк индексите, като се повиши 1%, с което общият напредък от началото на януари достигна 6.7 на сто.

Акциите от Bank of America поскъпнаха с 3.6% до 6.87 долара, на J.P. Morgan Chase – с 1.7% до 36.66 долара, а на Citigroup – с 4.2% до 31.27 долара.

Жилищното строителство бе един от най-привлекателните браншове за деня, като компонентата на S&P, следяща индустрията, скочи с 4.1%. Основен двигател на напредъка бяха Lennar Corp. Третият по големина строител на домове в САЩ обяви 20% повишение на новите поръчки за последното тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г., и книжата му напреднаха със 7.2% до 22.25 долара.

Уолстрийт оцени храбростта, с която Eastman Kodak Co. се борят, за да избегнат банкрута. Компанията се опитва да попълни изпразнените си авоари, като продаде портфолио от 1100 патента. За да постигнат целта си, Eastman Kodak заведоха дело срещу Apple Inc. и тайванската HTC Corp., обвинявайки ги в нарушение на патенти. Ходът бе одобрен от инвеститорите - Eastman Kodak скочиха с 36% до 0.82 долара, а акциите на Apple паднаха с 0.2% до 422.55 долара.

Магазините за дрехи Urban Outfitters съшо воюват срещу топящи се приходи и обявиха, че главният изпълнителен директор Глен Сенк ще отстъпи поста си на съоснователя на компанията Ричард Хейн. Въпреки рокадите, позицията отбеляза спад от цели 19% до 23.93 долара.

Веригата супермаркети Supervalu не можа да се похвали с по-успешен ден – дяловете от дружеството поевтиняха с 13% до 7.34 долара, след като главният изпълнителен директор Крейг Херкерт се оплака от „трудна икономическа среда” и предвиди продажбите за фискалната 2012 г. да възлязат на 36.1 млрд. долара, при средна прогноза на анализатори от 36.4 млрд долара.

Goldman Sachs Group Inc. понижиха оценките си за някои от най-големите щатски компании в сряда и предизвикаха съответната пазарна реакция. 3M Co. паднаха с 0.6% до 83.77 долара, а MasterCard Inc. – с 2.1% до 341.47 долара.

Денят не бе особено успешен и за гиганта Microsoft, който отстъпи с 0.4% до 27.72 долар, след като ръководството предупреди, че очакванията на анализаторите за 1% понижение на продажбите на персонални компютри за тримесечието може да се окажат твърде оптимистични.

В крайна сметка, Dow Jones Industrial Average не удържа на атаката на мечките и падна с 13.02 пункта, или 0.1%, до 12 449.45. Standard & Poor's 500 обаче успя да си отвоюва макар и съвсем скромен ръст от 0.03%, или 0.4 пункта, до 1 292.48. Технологично ориентираният Nasdaq Composite остава на позитивна територия за пета поредна сесия, добавяйки към стойността си още 8.26 пункта, или 0.3%, до 2 710.76.


 

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg