S&P 500 удари двумесечен връх

832
S&P 500 удари двумесечен връх

В съкратената сесия преди 4-ти юли, щатският фондов пазар отново възвърна оптимизма си, и то повече от убедително – бенчмарк показателят Standard & Poor's 500 успя да отбележи двумесечен връх.

Преди американският национален празник, мотивите, вдъхновяващи инвеститорите, не бяха изцяло патриотични.

Наистина, докладът на търговското министерство, разкриващ, че индустриалните поръчки нарастват седем пъти по-силно от очакваното през май, с 0.7 на сто, определно изигра основна роля за подклаждане на оптимизма. От друга страна обаче, влияние оказват и очакванията Европейската централна банка да понижи лихвените равнища на срещата си по-късно тази седмица. Една от основните спирачки на регулаторите – страхът от инфлация, бе до голяма степен преодолян, след като Евростат обяви, че цените на индустриалната продукция в еврозоната са нараснали с едва 2.3% през май на годишна база – най-слабото им повишение от март 2010 г. насам.

Уолстрийт не е загърбил и надеждите си Федералният резерв да се намеси в подкрепа на щатската икономика. Във вторник Международният валутен фонд понижи прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ до 2% за 2012 г. и около 2.25% за 2013 г., спрямо предходни очаквания от съответно 2.1 и 2.4 на сто.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от представянето на глобалната икономика, отново се върнаха на мода, като Morgan Stanley Cyclical Index се покачи с 1.3%. Книжата на най-големият щатски доставчик на алуминий Alcoa скочиха с 3.2% до $8.90, а водещият световен производител на строителна и минна техника Caterpillar не остана по-назад, като напредна с 3.3 на сто до $86.46. Дяловете от технологичния гигант Apple поскъпнаха с 1.2% до $599.41.

Автомобилните производители, включени в S&P 500, отбелязаха редно повишение от 2.1%, след като General Motors, Ford и Chrysler Group LLC се похвалиха, че продажбите им в САЩ за юни надхвърлят прогнозите. В отговор, Ford се покачиха с 2.2% до $9.60, а GM – с впечатляващите 5.6 на сто до $20.67.

Facebook успяха да добавят 1.4% към стойността на акциите си до $31.20, благодарение на слуховете, че General Motors Co. обмислят отново да започнат да рекламират продукцията си в прословуватата социална мрежа.

MModal Inc. скочиха с 8.4% до $14.02 след като доставчикът на медицински софтуер обяви, че се е съгласил да бъде придобит от подразделение на JPMorgan Chase & Co. в сделка на стойност от около $1.1 млрд.

Най-големите американски търговски вериги със стоки за дома обаче поеха надолу, след като Cleveland Research предупредиха, че продажбите за второто тримесечие може да се окажат разочароващи. Дяловете от Lowe’s Cos. се сринаха с 3.5% до $27.62, а от Home Depot Inc. – с 2.6 на сто до $51.65.

Във вторник, Dow Jones Industrial Average се покатери със 72.43 пункта или 0.6% до 12 943.82, а Standard & Poor's 500 с 8.51 пункта или 0.6% до 1,374.02. Технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 24.85 пункта към стойността си или 0.8% до 2 976.08.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg