S&P заплаши САЩ с голямо понижение на рейтинга

1329
S&P заплаши САЩ с голямо понижение на рейтинга

Standard & Poor's ще понижи значително върховия кредитен рейтинг на САЩ, ако страната не се справи с плащанията по дълга си на 4 август, е заявил управляващият директор на рейтинговата агенция Джон Чеймбърс пред Reuters.

Щатските държавни облигации с падеж на 4 август ще получат рейтинг „D", ако страната не обслужи дълга си, казва Чеймбърс. Рейтингът на останалите дългови книжа на САЩ също ще бъде понижен, но не с толкова много.

Опасенията от технически фалит в САЩ нарастват, след като преговорите между демократи и републиканци за вдигане на тавана на държавния дълг пропаднаха по-рано тази седмица.

Дори и за кратък период евентуалният технически дефолт ще повиши незабавно разходите по дълга на САЩ, което ще се отрази на крехкото икономическо възстановяване и ще подкопае статута на долара като валута за резерв.

На четвърти август САЩ трябва да платят 30 млрд. долара по падежа на краткосрочни дългови книжа.

С провала на преговорите вече се появяват и нови варианти като приоритизирането на плащанията по дълга. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър обаче заяви вчера, че подобен ход ще накара инвеститорите да избягват щатските държавни ценни книжа.

САЩ в момента вземат назаем близо 40 цента от всеки долар, който харчат, и приоритизиране на плащанията без таван на дълга ще наложи намаляването на държавните разходи с 40%.

S&P не е първата агенция, която заплаши САЩ с понижение на рейтинга, ако страната не обслужи задълженията си. На 2 юни Moody's първа предупреди САЩ, но с понижение до нивото Aa.

Чеймбърс твърди, че вероятността от дефолт на САЩ е "изключително ниска", тъй като от S&P очакват увеличение на тавана на дълга на страната в последния момент, както е ставало над 70 пъти от 60-те години насам.

S&P засега е единствената от трите големи рейтингови агенции, която намали перспективата по AAA рейтинга на отрицателна.

САЩ достигнаха лимита на дълга си от 14.3 трлн. долара на 16 май и от тогава използват извънредни мерки, за да продължат да обслужва дълга си. Възможностите на страната да избегне дефолт ще свършат на 2 август, заяви Гайтнър.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg