Спад в първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ

622
Спад в първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ

Броят на американците подали първоначални молби за помощи при безработица е намалял с 29 000 за седмицата приключила на 27 февруари до 469 000, показаха днес данни от Министерството на труда на САЩ.

Броят на молбите нарасна рязко в предходните две седмици, отчасти поради административни причини, тежкото време и Деня на президента.

В същото време броят на хората получаващи редовни помощи за безработица е намалял със 134 000 за седмицата приключила на 20 февруари до 4.5 милиона. Това е най-ниското ниво от година. Повече от половината от хората, които получават държавни помощи в крайна сметка губят правото на тях, обикновено след 26 седмици, преди да са си намерили работа.

Броят на хората, които са били без работа повече от шест месеца скача по време на тази рецесия до рекордните 6.3 милиона през януари. Тази група е съставлявала 41% от 14.8-те милиона души официално класифицирани като безработни.

В отговор на тази дългосрочна безработица правителството на САЩ създаде няколко програми за удължаване на помощите. В някои щати помощите могат да се получават до 99 седмици.

Броят на хората получаващи такива удължени помощи е нараснал със 196 000 до 5.9 милиона за седмицата приключила на 20 февруари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg